REMEK-DJELO ISS-A

Spektakularne svemirske snimke aurore australis

29.09.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) snimili su nedavno niz fascinantnih fotografija aurore australis i pretvorili ih u video film (pogledajte dolje)

Fotografije su napravljene 11. rujna 2011. dok je ISS na svojoj orbiti putovao iznad istočnih dijelova Australije. Ova koju vam predstavljamo jedna je od najboljih (kliknite za uvećanje).

Polarna svjetlost ili aurora nastaje na višim geografskim širinama u polarnim područjima oko Arktika ili Antarktike u sudarima nabijenih čestica s atomima u višim dijelovima atmosfere. Čestice solarnih vjetrova na visinama iznad 80 kilometara zarobljava Zemljino magnetsko polje – magnetosfera pa se one ubrzavaju po njegovim silnicama i udaraju u atome kisika i dušika uzrokujući njihovu ionizaciju. Kada se atomi vraćaju iz pobuđenog stanja ispuštaju fotone svjetlosti. Kisik tada zrači zeleno i smećkasto svjetlo, a dušik zrači plavo i crveno. Polarna svjetlost u sjevernim područjima naziva se aurora borealis, a u južnim aurora australis.
Međunarodna svemirska postaja kreće se na orbiti koja je od Zemlje udaljena oko 353 kilometara. Duga je 51 metar, a široka 109. Znanstvenici u njoj borave i obavljaju eksperimente gotovo neprekidno od kraja 1990-ih. Za jedan krug oko zemlje potrebna joj je 91 minuta. Zbog utjecaja atmosfere, osobito za vrijeme solarnog maksimuma, svaki mjesec na svojoj orbiti pada prema Zemlji za oko dva kilometra.