RAVNATELJ PRIVATNE GIMNAZIJE

'Riječka gimnazija nema razumijevanja za učenike sportaše'

28.09.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Miro Matijaš, ravnatelj Opće privatne gimnazije u Zagrebu u kojoj telefon danas nije prestajao zvoniti zbog 'slučaja riječkog gimnazijalca', kaže da je u njegovoj školi sve učinjeno po zakonu i u skladu sa statutom koji im omogućuje poseban odnos prema učenicima sportašima

Podsjetimo, u našim je medijima danas snažno odjeknula vijest da je jedan riječki gimnazijalac, sin direktora jedne velike tvrtke obuće, izbjegao ponavljanje trećeg razreda iako je samo dva dana prije kraja školske godine u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji imao negativne ocjene iz više predmeta. Treći razred uspio je završiti u Općoj privatnoj gimnaziji u Zagrebu, u kojoj godišnja školarina iznosi gotovo trideset tisuća kuna; u rekordnom roku uspio je ispraviti sve negativne ocjene, a svjedodžba mu je izdana već 8. srpnja. Međutim, u riječkoj gimnaziji su ga ovaj mjesec odbili ponovno upisati u viši razred jer smatraju da njegov postupak kompromitira sve odgojno obrazovne vrijednosti koje škola mora promicati i postavlja loš primjer za druge.

Ravnatelj Matijaš vjeruje da se mladić nekome u bivšoj školi zamjerio. 'Zakon dozvoljava da se dijete ispiše i par dana prije završetka nastave. Nekada je rok bio mjesec dana. Mi smo osim toga dopunili naš statut tako da sportaši mogu polagati ispite i do 31. kolovoza', rekao je Matijaš i dodao da zna da prosvjetna komisija ispituje vjerodostojnost svjedodžbe i cijeli slučaj.

'Učenik se u našu školu prijavio kao sportaš. Sve je učinjeno po zakonu, mada smo ga mi čak i neovisno o njemu imali pravo primiti. Imao je sve potrebne dokumente da igra američki nogomet za prvu ligu. To je za nas bilo ključno. Škola u Rijeci nije imala razumijevanja za njega. Mislimo da se on tamo nekome zamjerio. Kakva je to škola koja može bojkotirati učenika?' pitao je Matijaš.

Ravnatelj zagrebačke gimnazije kaže da ovaj slučaj ipak nije čest. 'Nemamo puno takvih sportaša, prije svega zbog financijskih razloga, no učenici nam govore da se njihovi kolege u drugim školama žale da ondje nema razumijevanja za mlade koji se bave sportovima. Postoje još neke škole u Zagrebu koje vode računa o sportašima. Mi nismo jednini. U inozemstvu su takve stvari uobičajene i posebno dobro uređene. Svaka škola bi to mogla riješiti statutom, no oni radije prave problem ni iz čega', ističe Matijaš.

Ravnatelj je objasnio da je riječki učenik došao s četiri negativne ocjene od kojih je samo dvije imao cijelu godinu. 'Dogovorili smo da svaki dan dolazi u školu na instrukcije. Rekli smo mu da će profesori odrediti kada će biti spreman za ispit. Naučio je gradivo i problematične predmete uspješno položio u manje od mjesec dana', rekao je Matijaš koji tvrdi da je prolaznost učenika na državnoj maturi u njihovoj gimnaziji oko 95 posto, a postotak upisanih na fakultete veći od 90 posto.

Na pitanje nije li ovaj slučaj izigravanje obrazovnog sustava i loš primjer drugima kako se novcem sve može, ravnatelj nam je odgovorio da on ne može mijenjati zakone, već ih samo poštovati. 'Ista je stvar i sa statutom škole. Ja sam ga samo poštovao', istaknuo je Matijaš.

Spornog riječkog gimnazijalca ovaj je mjesec odbilo upisati više riječkih škola. No ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Schlaunich, iz koje se mladić ispisao, žali se da im Prosvjetna inspekcija nalaže da ga prime nazad na temelju zagrebačke svjedodžbe i zakonskih propisa.

Na naše pitanje zašto zakon omogućuje ispisivanje i upisivanje učenika par dana prije kraja školske godine, te što planiraju poduzeti da bi se ovakvi slučajevi onemogućili u budućnosti, iz resornog ministarstva nismo dobili nikakav odgovor.