Znanost DOĐITE I UŽIVAJTE

Uskoro 'Noć pod zvijezdama na Ruđeru'

Znanstveno-popularna večer 'Noć pod zvijezdama na Ruđeru' održat će se 5. listopada na Institutu Ruđer Bošković, kada će građani od 20 sati pa sve do ponoći moći promatrati teleskopima nebo i zvijezde

Prije promatranja neba, predavanje o Supernovoj i konačnoj sudbini svemira održat će profesor astronomije i astrofizike Krešimir Pavlovski. Profesor s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta pokušat će dati odgovore na pitanja zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca, kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama te hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaksije.

Predavanje o malim tijelima Sunčeva sustava održat će Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima. Korlević će govoriti o prostoru izvan naše planete i matične zvijezde - Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva "mala tijela Sunčeva sustava".

'Noć pod zvijezdama na Ruđeru' organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zviezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još