NAKON KYOTA

Emisija ugljičnog dioksida ostvarila rekord svih vremena

22.09.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Emisija ugljičnog dioksida u svijetu se između 1990. i 2010. povećala za 45 posto, čime je ostvaren rekord svih vremena od 33 milijarde tona, pokazuje izvješće 'Dugoročni trendovi u globalnoj emisiji CO2' Joint Research Centrea (JRC), objavili su europski mediji

Povećana uporaba obnovljivih izvora energije, nuklearne energije i bolja energetska učinkovitost nisu bili dovoljni za sve veću potražnju za energijom i transportom u svijetu, koja je najveća u zemljama u razvoju.

Recesija i urušavanje bivšeg sovjetskog bloka pomoglo je industrijaliziranim zemljama da kolektivno smanje emisije stakleničkih plinova tijekom posljednja dva desetljeća i vjerojatno će uspjeti ispuniti cilj Protokola iz Kyota o smanjivanju emisije za 5,2 posto do 2012.

No stalni gospodarski razvitak zemalja poput Kine i Indije, zajedno s gospodarskim oporavkom u Europi i Sjevernoj Americi, pridonijeli su rekordnom povećanju emisije CO2 u svijetu od 5,8 posto tijekom 2009. i 2010.

Te su brojke dale dodatnu važnost pregovorima kojima se nastoji postići dogovor koji će zamijeniti Protokol iz Kyota na summitu o klimatskom promjenama koji će se u studenome i prosincu održati u Durbanu.