BRIŠE TRAGOVE STARENJA

Proizvedena prva uspješna tableta protiv bora!

22.09.2011 u 10:53

Bionic
Reading

Britanski tim stručnjaka kreirao je i uspješno testirao prvu tabletu koja bi mogla uklanjati tragove starenja

Pilule će trebati uzimati tri puta dnevno, a sastavljene su od prirodnih ekstrakata hrane koji djeluju na gene i time na unutarnje dijelove kože. Kada sljedeći mjesec budu lansirane na tržište, nema sumnje da će postati pravi hit.

Ako se testiranja potvrde, bit će to prvi lijek protiv bora koji je polučio neke ozbiljne rezultate u povećavanju napetosti u dubljim slojevima kože. Dosada su bore na površinskoj razini manje ili više uspješno smanjivale tek neke kreme.

Neovisni stručnjaci kažu da su rezultati vrlo zanimljivi, međutim autorima preporučuju da provedu tzv. dvostruko slijepo testiranje u kojem se uspješnost uspoređuje s placebom, a ni autori ni sudionici ne znaju tko je što uzimao sve do kraja istraživanja.

Lijek koji se temelji na 'hrani za gene' kreirao je tim pod vodstvom Johna Caseyja u laboratorijima tvrtke Unilever u Sharnbrooku. Međunarodna kompanija koja se bavi hranom, kozmetičkim i kućanskim proizvodima formirala je četiri istraživačke skupine koje su pilule testirale na 480 žena (koje su prošle menopauzu) u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Rezultati su pokazali da tablete već nakon 14 tjedana konzumacije u prosjeku za 10 posto smanjuju bore u uglovima očiju. U najboljim slučajevima učinak je bio oko 30 posto. Kod žena koje su uzimale placebo nisu zabilježeni nikakvi značajni rezultati.

U jednoj od dvije studije koje su provedene u Francuskoj stručnjaci su također na 110 žena napravili biopsiju duboku četiri milimetra prije i nakon tretmana da bi utvrdili razine kolagena – proteina koji je ključna komponenta kože. Antitijela, koja novo stvorenim nakupinama kolagena daju crvenu boju, otkrila su znatno veće količine tog proteina u najdubljem sloju kože - dermi - kod 20 posto žena koje su prošle tretman.

Kako pilula djeluje?

Kako žene stare, a proizvodnja hormona estrogena pada, enzimi proteaze postaju aktivniji i smanjuju spužvasta svojstva kože uklanjajući kolagen brže nego što se on uspijeva nadomjestiti. Receptori estrogena koji pomažu regeneraciju kolagena također postaju manje aktivni. Zbog kombinacije ta dva procesa koža postaje manje elastična i više naborana.

Caseyjev tim testirao je kulture kože i aktivnosti gena da bi utvrdio djelovanje ekstrakata hrane na ključne gene koji upravljaju ponašanjem mnogih drugih gena – u ovom slučaju onih koji sudjeluju u sintezi kolagena. Pokazalo se da je najsnažnije djelovanje imala mješavina koja je, među ostalim, sadržala vitamine C i E te izoflavone iz soje, likopene iz rajčica i omega-3 višestruko nezasićene kiseline iz ribljeg ulja.

Iako dugotrajna testiranja još nisu provedena, članica tima Gail Jenkins preporučuje da se najmanje tri mjeseca uzimaju po tri tablete dnevno. Te količine ne bi smjele izazvati nikakve nuspojave. Ako se tretman prekine, normalan proces starenja kože vjerojatno se nastavlja.