RAVNATELJICA OŠ HORVATI

'Nismo diskriminirali male nekatolike'

21.09.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Povodom teksta Nenada Jarića Dauenhauera 'Za početak škole – prozivanje malih nekatolika!' ravnateljica Osnovne škole Horvati u Zagrebu demantirala je informacije navedene u spomenutom članku

'U navedenom tekstu autora Nenada Jarića Dauenhauera pojavile su se neistinite, netočne i neprovjerene informacije kojima je grubo povrijeđen profesionalni ugled naših učitelja i škole', rekla je Biserka Matić-Roško, ravnateljica Osnovne škole Horvati.

'Tako je navedeno '…u osnovnoj školi na zagrebačkoj Knežiji učenici su nakon predstave, u sklopu koje se pjevala i pjesmica 'Školicu mi volimo, Bogu se mi molimo', upućeni u razrede. Jedna učiteljica potom je poimence prozvala djecu koja se nisu prijavila za vjeronauk i pitala ih jesu li se predomislila.'

Iako nije navedeno ime škole, na temelju imena i komentara ravnateljice može se zaključiti da se radi o Osnovnoj školi Horvati u Zagrebu.

U cilju istinitog informiranja naših učenika, roditelja i šire javnosti, molimo Vas da u cijelosti objavite sljedeće:

-Za vrijeme priredbe za učenike prvog razreda nije se pjevala pjesmica 'Školicu mi volimo, Bogu se mi molimo'.
Učenici su na priredbi pjevali dvije pjesmice: 'Nek svud ljubav sja' i 'Čujem ritam'. Obje pjesmice se nalaze u udžbeniku glazbene kulture za 5. razred osnovne škole.
-Iz jedne pjesmice koju su napisali učenici trećeg razreda izvučen je jedan stih koji čak nije niti dobro citiran, ali je zato interpretiran vrlo proizvoljno i zlonamjerno. Radi se o dječjoj pjesmici koja u svojim stihovima ne sadrži elemente bilo kakve diskriminacije.
-Učiteljica je željela provjeriti podatke vezane za broj učenika u produženom boravku, prehranu i polaženje izborne nastave (u ovom slučaju vjeronauka). To su podaci koji su potrebni radi organizacije rada na početku svake školske godine. Oni se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s diskriminacijom prema djeci koja ne pohađaju izbornu nastavu vjeronauka.

Učitelji naše škole svoj posao obavljaju po najvišim profesionalnim standardima i ni u jednoj prilici ne diskriminiraju učenike niti po kojoj osnovi.

Radi se o ozbiljnim, uglednim, dugogodišnjim prosvjetnim djelatnicima kojima je ovakvim neprovjerenim interpretacijama povrijeđen profesionalni ugled, kao i ugled škole', rekla je Matić-Roško.