SENAT SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Kriteriji za upis na fakultete su drugorazredni

14.09.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš najavio je danas da će Senat preporučiti podizanje letvice u kriterijima za upis na fakultete

Naime, senatska radna skupina za državnu maturu uočila je da su mnogi fakulteti ove godine za upis tražili tek položenu razinu B (nižu razinu) kako iz obaveznih predmeta tako i iz predmeta koji su od ključnog značaja za daljnji studij.

Ako je predznanje iz nekog predmeta uistinu neophodno za uspješno savladavanje određenog studijskog programa, kao što je to primjerice matematika za tehničke studije ili strani jezik za studij jezika, bilo bi razumno i ozbiljno zahtijevati da taj predmet bude položen na razini A, rekao je Bjeliš. Rektor je podsjetio da Sveučilište nije bilo sklono uvođenju državne mature kao kriterija za upis umjesto prijemnih ispita i naglasio da osobito ne želi da se niskim zahtjevima stvara dojam drugorazrednosti. Ipak, odbacio je nagađanja da je ovakav stav uvod u povratak na prijemne ispite.

Radna je skupina također preporučila da se uvede postotni prag riješenosti testa pojedinih predmeta te da se uravnoteži bodovanje jer je uočila da se neki teški predmeti jednako boduju kao neki lakši i relativno nevažni za određeni studij.

Teret besplatnih studija ponijet će nova Vlada

Senat Sveučilišta u Zagrebu dao je zeleno svjetlo rektoru da potpiše ugovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o financiranju participacija studenata za prvu godinu preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija te za četvrtu, petu i šestu godinu integriranih studija u akademskoj godini 2011/2012.

Odlukom Vlade sredstva za ove potrebe izdvojit će se iz proračuna. Tako će svi studenti prve godine preddiplomskih studija te svi studenti diplomskih i integriranih studija koji prvi put upisuju godinu biti oslobođeni plaćanja studijskih troškova. Studenti druge, treće i eventualno četvrte godine preddiplomskih studija školarine će plaćati u skladu s razrađenim linearnim modelom participacija koji se od 2007. provodi na sveučilištu, objasnio je rektor Bjeliš.

Prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček rekla je da će Sveučilište na temelju ugovora iz proračuna dobiti između 80 i 90 milijuna kuna, čime može pokriti tek 50 posto svojih materijalnih troškova. Poseban problem je dinamika kojom će se proračunska sredstva dobivati. Naime, do kraja 2011. stići će tek akontacija od deset posto. Ostatak, odnosno 90 posto novca bit će isplaćen u roku od 60 dana od okončanja upisa, odnosno tek u narednoj godini iz proračuna za 2012. Vašiček je istaknula da je prošle godine ta akontacija iznosila 20 posto.

Novi zakoni će pričekati izbore

Govoreći o novom zakonskom paketu što ga je MZOŠ predložio u listopadu 2010. Bjeliš je ponovio da je za reformu obrazovanja neophodno donijeti nove strateške smjernice. Senat procjenjuje da bi se uz intenzivan rad i puni angažman predstavnika svih relevantnih struktura nacionalna strategija mogla dovršiti do proljeća i biti predložena novom sazivu Sabora na prihvaćanje do ljeta 2012. godine. Drugim riječima, čini se da će zakoni koje je gurao sadašnji resorni ministar Radovan Fuchs morati pričekati nove vlasti.