FASCINANTNI PRIZORI

Ovo su najbolje fotografije svemira u 2011.

13.09.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za najbolju astronomsku fotografiju godine je astronom amater Damian Peach sa svojom fascinantnom snimkom Jupitera i njegovih mjeseca Ganimeda i Io

Peach je ovom snimkom osvojio nagradu od 1.500 funti i počasno mjesto na izložbi nagrađenih fotografija u Kraljevskom opservatoriju Greenwich u Velikoj Britaniji.

Pobjednička fotografija oduševila je suce jer otkriva nevjerojatne detalje površine plinovitog planeta i dva od njegovih 64 mjeseca. Peach je fotografiju snimio na Barbadosu gdje odlični atmosferski uvjeti omogućuju izuzetnu jasnoću fotografiranja.

'Standard ovogodišnjih fotografija je prvorazredan, kao i uvijek dosada, međutim ova snimka zaslužuje prvo mjesto u oštroj konkurenciji', rekao je jedan od sudaca, sir Patrick Moore.

'Ove je godine bilo puno izuzetnih slika, no ova se stvarno ističe. Izgleda kao da ju je snimio teleskop Hubble. Detalji Jupiterovih oblaka i oluja su nevjerojatni, a fotograf je uspio zabilježiti i pojedinosti dva mjeseca, što je neuobičajeno za fotografije snimljene sa Zemlje', rekao je sudac dr. Marek Kukula, astronom iz Kraljevskog opservatorija.

U natjecanju je sudjelovalo 700 fotografija iz cijelog svijeta. Među pobjednicima u drugim kategorijama ističu se snimka Mliječne staze iznad palminog drveća koju je snimio Tunc Tezel iz Turske, ostaci eksplozije supernove Marca Lorenzija iz Italije te svjetlo zodijaka Amerikanca Harleya Gradyja.

Najbolji mladi fotograf 2001. je 15-godišnji Jathin Premjith iz Indije sa snimkom bakreno crvenog Mjeseca tijekom lunarne pomrčine.

Natjecanje za najboljeg astronomskog fotografa održava se treći put, a organizirali su ga zajedno Kraljevski opservatorij u Greenwichu i časopis Sky at Night.