Znanost NOVO OTKRIĆE

Civilizacija stara 9000 godina pripitomljavala konje

Saudijska Arabija obznanila je da je na jugozapadu zemlje otkrila tragove civilizacije stare 9000 godina koja je već znala pripitomiti konje i poznavala tehniku balzamiranja

'To otkriće ukazuje na to da su konji bili pripitomljavani na Arapskom poluotoku prvi put prije više od 9000 godina, dok su prethodna istraživanja procjenjivala da je konj domesticiran u srednjoj Aziji prije 5000 godina', kazao je zamjenik predsjednika Odjela za muzeje i antikvitete Ali al-Gaban na konferenciji za tisak u srijedu navečer u Džedi.

Ostaci te civilizacije pronađeni su blizu Abhe, u pokrajini Asir koja je bila dio Sretne Arabije u Antici.

Ta je civilizacija, kojoj je dano ime al-Makar, već znala 'balzamirati mrtve, na način potpuno drukčiji od dotad poznatih postupaka', kazao je Gaban.

Među pronađenim ostacima nalaze se skulpture životinja: koza, pasa, sokola, ali i bista konja od otprilike jednog metra, kazao je Gaban, po kojem 'nijedna životinjska skulptura tih dimenzja iz tog razdoblja nikada nije pronađena u svijetu'.

Ostaci su pronađeni u dolini koja je ranije bila korito rijeke kad je Arapski poluotok bio vlažniji i zeleniji, objasnio je saudijski dužnosnik.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još