CRNJI OD UGLJENA

Otkriven dosad najtamniji planet u svemiru

12.08.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Američki su astronomi otkrili dosad najtamniji planet u svemiru

Plinoviti div TrES-2b, velik poput Jupitera, reflektira manje od jedan posto svjetlosti koja stiže do njega, tako da je tamniji od ugljena te bilo kojeg planeta ili mjeseca u našem sustavu.

'TrES-2b znatno je manje reflektivan od crne akrilne boje i stvarno je neobičan svijet', rekao je autor istraživanja, astronom David Kipping iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian (CfA).

U Sunčevom sustavu Jupiter je obavijen svijetlim oblacima amonijaka koji odražavaju više od trećine zraka što stižu do njega. No TrES-2b je vrlo vruć, pa nema oblaka koji bi reflektirali svjetlost.

Mrki div kreće se u orbiti oko matične zvijezde na udaljenosti od samo pet milijuna kilometara – oko 10 puta manjoj od udaljenosti Merkura od Sunca. Intenzivna svjetlost zvijezde zagrijava ga na oko 1.000 Celzijevih stupnjeva, što je puno previše za stvaranje oblaka amonijaka. Njegova atmosfera sazdana je od plinova koji apsorbiraju svjetlost poput para natrija, kalija i titanijeva oksida. No stručnjaci ističu da nijedna od ovih tvari ne može objasniti zašto je toliko taman.

'Zasad nije jasno zašto je planet tako izuzetno taman', rekao je suautor studije David Spiegel sa Sveučilišta Princeton: 'Ipak, nije baš potpuno crn. Naime, toliko je vruć da zrači blijedocrvenkast sjaj poput žeravice ili grijača u električnom štednjaku.'

Kipping i Spiegel izmjerili su reflektivnost planeta na temelju podataka koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler.

Znanstvenici pretpostavljaju da je TrES-2b prema matičnoj zvijezdi uvijek okrenut istom stranom kao što je Mjesec prema Zemlji. Snimajući ovaj sustav, Kepler je zabilježio da zbroj sjaja zvijezde i planeta na njegovoj orbiti varira tek neznatno - samo šest milijuntih dijelova. Ove ekstremno male fluktuacije dokazale su da je TrES-2b izuzetno taman. Svjetliji planet pokazao bi veće varijacije u sjaju tijekom promjena svojih faza u kojima je prema Zemlji ponekad okrenut svojom osvijetljenom, a ponekad neosvijetljenom stranom.

TrES-2b kruži oko zvijezde GSC 03549-02811 koja se nalazi na 750 svjetlosnih godina u zviježđu Zmaja.