Znanost ZANIMLJIVA HIPOTEZA

Doživite devedesetu i prestat ćete starjeti

  • Autor: tportal.hr
  • 5.8.2011 11:40:47
  • 5.8.2011 7:00:00

Profesor evolucijske biologije pri Sveučilištu u Kaliforniji Michael Rose tvrdi da je potrebno živjeti i hraniti se zdravo za dug život, a jednom kad prijeđete 93 godine, starenje prestaje

Roseova teorija zasniva se na statistici koja pokazuje da su, nakon što doživite 93 godine, šanse da umrete jednake bez obzira na daljnje starenje - bilo to u 93. ili 99. godini.

Drugim riječima, nakon devedesete vaše tijelo više ne nailazi na nove probleme vezanje uz starenje - osim onih koje ste otprije imali.

Naravno, nije lako dogurati ni do 93. godine, ali i tu Rose ima plan. Njegova je preporuka prijeći na takozvanu dijetu kamenog doba, sličnu onoj kakvu su jeli naši preci koji su lovili životinje i skupljali plodove. Ta je dijeta naširoko poznata, a preporučuju je mnogi sportaši već godinama.

Kako tvrdi Rose, dok smo mladi, naše tijelo može podnijeti svakakvu prehranu. Ali što smo stariji, to je pametnije prijeći na prehranu kakvom se hranio pećinski čovjek.

Ipak, ne slažu se svi s Roseovim hipotezama. Primjerice, profesor Tom Kirkwood tvrdi da je 'netočno da se nešto neobično događa u vrlo staroj dobi': 'Smrtnost doseže određenu granicu pri vrlo visokoj starosti kada je rizik od smrti već ionako vrlo visok.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još