ŠPIJUN S 'ISUSOVIM MOĆIMA'

Pogledajte robota koji hoda po vodi!

03.08.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Kineski su znanstvenici konstruirali novog mikrorobota koji oponaša vještine dugonogih kukaca kakvi se s lakoćom kreću jezerima, barama i drugim vodenim površinama

Bionički je robot najnaprednija varijanta te vrste uređaja koji se razvijaju za potrebe vojske, ali i za kontrolu zagađenja vode i razne druge svrhe. Mogu se opremiti kamerama, uređajima za audio snimanje i drugom opremom po potrebi.

'Sposobnost hodanja po vodi za mnoge je ljude san, međutim, za neke kukce (primjerice pauke i komarce) ona je temelj njihova načina života', kažu autori istraživanja objavljenog u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces.

Ta vještina temelji se na snažnoj hidrofobnosti njihovih nogu. Hidrofobne molekule imaju svojstvo odbijanja molekula vode. Naime, za razliku od polarnih molekula H2O, uglavnom su nepolarne, odnosno nemaju dijelove s izraženim električnim polovima pa preferiraju druge neutralne molekule i nepolarna otapala. U tu skupinu spadaju primjerice alkani, ulja i masnoće.

Propadanje uređaja u vodu sprečava i neobično svojstvo vode, njezina snažna površinska napetost. Zbog niza vodikovih veza molekule vode su čvrsto privučene jedna drugoj pa je teško probiti njihovu površinu.

Znanstvenici su već ranije konstruirali neke slične uređaje, međutim, dosad nitko nije uspio napraviti robote koji bi istovremeno bili praktični, pokretljivi i jeftini.

Novi robot velik je oko 25 mm, ima deset žičanih nogu koje odbijaju vodu, a dvije od njih pokreću minijaturni motori.

'Budući da mikroroboti otprilike teže kao 390 vodenih stjenica, moglo bi se očekivati da će brzo potonuti kada se stave na površinu vode. Međutim, oni bez problema stoje na vodi i kreću se po njoj', ističu autori istraživanja, Qinmin Pan i njegovi kolege.

Studiju su financirali kineski Tehnološki institut i Zaklada za prirodne znanosti.