ŠTO JE DOBRO, A ŠTO NE?

20 stvari koje niste znali o stresu

17.11.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Vjerojatno niste znali da srce stvarno može biti slomljeno te da nasilne videoigre smanjuju stres. Također vjerojatno ne znate koji je grad najugodniji za život, a koji posao najmanje stresan

Predstavljamo vam stoga 20 zanimljivih informacija o stresu od kojih će vam većina najvjerojatnije biti novost.

1. Razmišljate li često o novcu, poslu, gospodarskim problemima, obitelji i odnosima? Osjećate se tjeskobno? Prema istraživanju 2010 American Psychological Association Survey, upravo tih pet stvari su najčešći uzroci stresa kod Amerikanaca.

. Stres je snažno povezan s bolestima srca, visokim tlakom, upalnim bolestima i padom obrambenog sustava, a najvjerojatnije i rakom.

. Stres može doslovno slomiti srce. Naime, Takotsubo kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca, oboljenje je prilikom kojeg se donji dio srca razvlači u oblik sličan vrču (tako-tsubo), kakav se u Japanu koristi za lovljenje hobotnica. To stanje nastaje kada žalost ili neki drugi ekstremni uzrok stresa srce preplavi hormonima.

4. Hormon kortizol je odgovoran za najveći dio tih efekata. Povišene razine kortizola daju nam kratkotrajan poticaj, međutim potiskuju imunološki sustav, povisuju razine šećera i usporavaju formiranje koštanog tkiva.

. Taj problem odražava se i na sljedeću generaciju. Naime, istraživači s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu otkrili su da postoji povezanost između visokih razina kortizola kod majki u kasnoj trudnoći i smanjenog kvocijenta inteligencije njihove djece u sedmoj godini života.

. Stres se povezuje i s rađanjem djece s autizmom.

. Što nas može osloboditi stresa? Istraživanje 200 zanimanja pokazalo je da je najmanje stresan posao knjigoveža. Na drugom kraju liste - na samom vrhu - nalaze se vatrogasci, piloti i novinari.

8. Stres može smanjiti i preseljenje u gradove koji su manje stresni. U Sjedinjenim Državama je najugodnije mjesto za život (u studiji su uzeti u obzir čimbenici kao što su zaposlenje, prihodi, bolesti, količina sunca i razine ubojstava) Salt Lake City. Prema Forbesu, u Hrvatskoj je to Varaždin.

9. Duboko disanje, karakteristično za neke oblike joge, ali i za seks, obogaćuje organizam kisikom i smanjuje stres.

10. Stres smanjuje i masaža. Zapravo, dodir je vrlo važno sredstvo protiv stresa. Poznato je da se djeca koja nisu dovoljno mažena slabije razvijaju, a ta potreba nastavlja se i u kasnijim godinama života.

11. Želite se ispucati? Istraživanje Texas A&M International Universityja pokazalo je da su nasilne videoigre poput Call of Duty 2 odlično rješenje!

12. Umirujuće djelovanje navodno imaju i vegeburgeri. Stručnjaci sa sveučilišta Yale tvrde da složeni ugljikohidrati, kakvih primjerice ima u mrkvi i krumpiru, jačaju kognitivne funkcije osoba pod stresom kao što su vojnici.

13. Zanimljivo je, međutim, da sličan efekt nemaju jednostavni ugljikohidrati kakvima obiluju kolači.

14. Pažljivo s dijetama! Neuroznanstvenici su otkrili da su dobro utovljeni miševi kojima se naglo smanji unos kalorija znatno osjetljiviji na stres od svoje braće kojoj nije uvedena dijeta.

15. Najstresniji zvuk koji postoji za ljude je plač njihovog djeteta.

16. Stručnjaci s Louisiana State Universityja izložili su štakore neočekivanim tjelesnim šokovima, a potom su im omogućili da sami uzimaju intravenske doze kokaina. Kada je počeo stres, oni su odmah posegnuli za drogom.

17. Kroničan stres izaziva tupilo. Pokusi na štakorima pokazali su da jedinke pod kroničnim stresom slabo i neučinkovito reagiraju na poticaje – primjerice nastavljaju pritiskati gumb za hranu čak i nakon što su se već najele.

18. Studija je utvrdila da se kod štakora pod utjecajem stresa smanjuje broj živčanih stanica u tzv. dorsomedijalnom režnju mozga (području koje je povezano s ponašanjem orijentiranim na ostvarenje cilja), a povećava u dorsolateralnom (dio koji je povezan s navikama).

19. Rezultati vrijede i za ljude. Drugim riječima, ljudi pod stresom postaju žrtve navika i rutine. Osim toga, dugotrajno djelovanje visokih razina kortizola oštećuje centar za pamćenje i učenje, hipokampus.

20. Mada stres nepovoljno djeluje na libido, seks je jedan od najboljih lijekova za stres i važan je izvor endorfina – hormona zadovoljstva. Ta korelacija djeluje dvosmjerno – više seksa = manje stresa i manje stresa = više seksa. U toj priči posebno blagotvorno djelovanje ima orgazam.