PRVI ZEMLJIN TROJANAC

Otkriven asteroid koji pleše ludi ples ispred Zemlje

29.07.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Astronomi su nedaleko od Zemlje otkrili asteroid koji se na vrlo neobičan način kreće na istoj orbiti oko Sunca

Stijena promjera između 200 i 300 metara nalazi se ispred našeg planeta u stabilnom gravitacijskom polju pa nam ne bi trebala predstavljati nikakvu prijetnju barem narednih 10.000 godina.

To je prvo tijelo iz kategorije tzv. trojanaca koje je otkriveno u blizini Zemlje. Dosad se znalo da takav tip asteroida imaju Mars, Jupiter i Neptun.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature, stijena koju je otkrio NASA-in infracrveni teleskop Wise nazvana je 2010 TK7.

Trojanci su vrlo zanimljivi objekti jer su zahvaljujući svojoj relativnoj stabilnosti i blizini moguća odredišta za buduće misije astronauta. 2010 TK7 možda i nije najprikladniji za takve ekspedicije, jer je ipak malo predaleko i dosta ispod ravni u kojoj se kreće Zemlja, pa bi za putovanje trebalo previše goriva. Međutim, znanstvenici se nadaju da će otkriti još sličnih asteroida na povoljnijim lokacijama.

Kreće se kao naranča u ruci na vrtuljku

2010 TK7 se kreće po vrlo složenoj putanji. Trenutno se nalazi na oko 80 milijuna kilometara od Zemlje, a najviše bi joj se mogao približiti na oko 25 milijuna kilometara.

'Ovaj se asteroid nalazi u istoj orbiti na kojoj se Zemlja kreće oko Sunca. Djelomično ga kontrolira naša gravitacija, no više Sunčeva', rekao je astronom Martin Connors sa Sveučilišta Athabasca u Kanadi.

Connors kaže da se asteroid može usporediti s narančom koju čovjek drži u ispruženoj ruci na vrtuljku. Ako je naranča trojanac, onda je čovjek Zemlja, a vrtuljak je naša orbita oko Sunca.

'Naranča će se kretati ukrug na vrtuljku, međutim uvijek će biti na istoj udaljenosti - dužinu ruke od vas', rekao je Connors.

Wide-field Infrared Survey Explorer (Wise) lansiran je 2009, a dosad je istražio više od 500 objekata koji se kreću u blizini Zemlje, tzv. NEO-a.

Otkriće Zemljinog trojanca nije bilo neočekivano. Zna se da ih Jupiter ima najmanje 1000. Međutim, zemaljske trojance je prilično teško pronaći jer nisu naročito veliki, a uglavnom se nalaze u nezgodnom dijelu vidnog polja.

'Ova tijela je teško otkriti sa Zemlje jer su malena i prilično blijeda, a kada ih gledamo s našeg planeta, nalaze se blizu blještavog Sunca', objasnio je Christian Veillet s kanadsko-francusko-havajskog teleskopa.

'No možemo ih otkriti iz svemira pa će budući sateliti vjerojatno pronaći još sličnih tijela. Vjerujemo da ih ima još koji se nalaze vrlo blizu Zemlje i kreću se na takav način da ćemo relativno lako doći do njih pa bi mogli biti mete budućih misija', rekao je Veillet.