GALAKTIČKI KUP

U svemiru otkrivena golema nogometna lopta!

28.07.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Promatračnica Gemini na Havajima snimila je nedavno nebulu umiruće zvijezde koja neodoljivo podsjeća na golemu nogometnu loptu

Otkriće bi trebalo rasvijetliti proces nastajanja 'planetarnih maglica' koje su tako nazvane jer su astronomi u 18. stoljeću na temelju promatranja prvim teleskopima zaključili da su zvjezdani oblaci veliki plinoviti planeti.

Nogometnu loptu prvi je u siječnju 2011. otkrio austrijski astronom amater Matthias Kronberger pretražujući digitalizirane fotografije iz 1980-ih. Nebula je stoga po njemu nazvana Kronberger 61.

Maglica se nalazi na udaljenosti od oko 13.000 svjetlosnih godina u zviježđu Labuda. Za razliku od gotovo 3.000 dosad pronađenih nebula, Kronberger 61 je gotovo savršeno okrugla.

'Okrugle nebule su vrlo rijetke. Obično su izdužene i izgledaju poput leptira ili nekih drugih objekata', rekao je astronom George Jacoby iz Giant Magellan Telescope Organizationa u Pasadeni u Kaliforniji.

Kada zvijezde u procesu fuzije potroše veći dio svog vodika i pretvore ga u helij, a potom helij u ugljik, zvijezda postaje nestabilna pa se napuhne u crvenog diva. Vruća jezgra tada se urušava i počinje pulsirati te konačno odbacuje svoje vanjske slojeve plinova iz kojih se stvara planetarna nebula. Kada se jezgra ogoli, njezino zračenje zagrijava izbačeni plin pa on počinje svijetliti.

Vruće rasprave o strukturama nebula

Dok je temeljni proces nastajanja nebula uglavnom poznat, među znanstvenicima se još vode rasprave o pitanju kako one stvaraju tako složene neobične strukture.

Jedna skupina stručnjaka vjeruje da ključnu ulogu u tom procesu imaju gravitacijske i magnetske sile zvjezdanih pratilja – drugih obližnjih zvijezda ili velikih planeta. Druga pak smatra da se složeni oblici mogu formirati i bez pomoći kompanjona.

'U slučaju Kronbergera 61, odgovor bi mogli dobiti kroz godinu dana kada NASA-in svemirski teleskop Kepler dovrši promatranja vruće zvijezde u središtu maglice', rekao je Jacoby.

Naime, znanstvenici će pokušati otkriti ima li zvijezda partnera. Ako se pokaže da ona tijekom godine u pravilnim intervalima postaje tamnija i svjetlija, to će značiti da ga ima. Jačanje svjetla pokazat će da je kompanjon u položaju u kojem je osvijetljenom stranom okrenut prema Zemlji pa do nas stiže zbroj svjetlosti zvijezde i planeta, a zatamnjenje će se dogoditi kada se tijelo nađe između Zemlje i zvijezde te blokira dio njezina svjetla.