VODIČ PO BIZNIS GALAKSIJI

Odgovor na sva pitanja je 72!

22.07.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Broj 72 možda baš i nije odgovor na sva pitanja - od životnih do svemirskih kao što je to 42 u knjizi bestseleru i istoimenom filmu 'Vodič kroz galaksiju za autostopere', međutim, prema britanskom kolumnistu Michaelu Blastlandu, kada je riječ o gospodarstvu on je 'zakon'

Zašto baš 72? Ovaj broj je približno logaritam od dva pomnožen sa 100 (ne baš točno, ali o tome kasnije). No to i nije naročito važno. Bitno je da prilično dobro funkcionira.

Naime, pravilo broja 72 omogućuje nam da razjasnimo barem pola ozbiljnih gospodarskih pitanja suvremenog svijeta jer se njime mogu otkriti puni efekti ekonomskih promjena. Osobito dobro pokazuje kako se malene promjene ponavljanjem nakupljaju i rastu.

Primjerice, želite znati koliko vremena treba proći prije nego što inflacija od recimo šest posto godišnje prepolovi vrijednost vaše uštede. Sve što trebate učiniti je da 72 podijelite sa šest. Odgovor je 12. Dakle kroz 12 godina vaših 10.000 kuna koje brižljivo čuvate u čarapi imat će kupovnu moć od 5.000 kuna.

Drugi primjer. Brine vas recesija pa želite znati koliko će nam trebati vremena da uz neki skroman, ali pozitivan godišnji rast, od recimo dva i pol posto, postanemo prosječno dva puta bogatiji nego što smo danas. Podijelite 72 s dva i pol. Odgovor je 29. Dakle, trebat će nam tri desetljeća da udvostručimo veličinu gospodarstva.

Treći primjer. Zabrinuti ste zbog presušivanja resursa pa želite znati kada će se globalna potrošnja nafte udvostručiti, ako godišnje raste za dva posto. Podijelite 72 s dva. To znači da će se to dogoditi za 36 godina.

Broj 72 zapravo lijepo pokazuje kako nisu toliko bitni veliki brojevi koliko postojano ponavljanje malih.

Svi navedeni proračuni primjeri su eksponencijalne, odnosno kontinuirane promjene. Netko je svojevremeno rekao da je najveći nedostatak ljudske vrste nesposobnost da shvati eksponencijalne funkcije, odnosno moć postojanih promjena.

Tako je primjerice, teško pojmiti da bi, kada bi konzumacija nafte postojano rasla svake godine, količina koju bismo potrošili za vrijeme potrebno da se ona udvostruči, bila veća od one koju smo do sada potrošili u cijeloj ljudskoj povijesti.

Nažalost, broj 72 ipak ima jedan nedostatak, a taj je da bi zapravo bilo ispravnije koristiti 69 (što je bliže 100 X log 2). No 72 je praktičniji jer se bez ostatka dijeli sa 2, 4, 6, 8 i 12 pa je s njime lakše računati nego sa 69. Zato se ipak držimo tvrdnje da je odgovor na sva pitanja 72!