Znanost POGLED U LEGENDU

Ovakav pogled ima pilot raketoplana

  • Autor: NJD
  • 14.7.2011 10:09:59
  • 14.7.2011 9:39:59

Na internetu su ovih dana prvi put objavljene impresivne interaktivne snimke kabine umirovljenog raketoplana Discovery na kojima se vidi kako je ona izgledala iz perspektive njihovih pilota

Dvojica američkih astronauta u ponedjeljak su na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), uz koju je shuttle Atlantis na svojoj zadnjoj misiji pristao 10. srpnja, obavili posljednju šetnju svemirom u eri raketoplana.

Kako stvari sada stoje, američkim se astronautima slična prilika neće ukazati sve do jeseni 2012. godine.

Kada se Atlantis vrati na Zemlju 21. srpnja, okončat će se i njegova karijera i 30-godišnja era NASA-inih shuttleova, a neke od letjelica bit će izložene u muzejima.

Raketoplan Discovery, koji je umirovljen 9. ožujka ove godine, trebao bi u travnju 2012. završiti u muzeju Smithsonian Institution. Trenutačno su u tijeku tehnički zahvati kojima bi se trebao urediti i pripremiti za svoju novu, obrazovnu misiju. Njegovi glavni motori bit će zamijenjeni replikama, ugradit će mu se zamjenska stakla, a iz unutrašnjosti će se odstraniti neki dijelovi instalacija.

NASA je prošli mjesec novinarima pružila rijetku priliku da prođu kroz vrata kroz koja je u Discovery na svoje misije pošlo 186 astronauta i razgledaju njegovu unutrašnjost – pilotsku kabinu i golemi teretni prostor koji je svojevremeno u orbitu nosio svemirski teleskop Hubble te brojne dijelove, opremu i namirnice za ISS.

Konačno su na internetu ovih dana objavljene i impresivne interaktivne snimke kabine letjelice na kojima se vidi kako je ona izgledala iz perspektive pilota. Fascinantan broj instrumenata u njoj jasno pokazuje kako su zahtjevni bili njihovi zadaci te koliko su dobro morali biti uvježbani da bi ih obavljali.

Interaktivni film (kojim je moguće upravljati komandama poput ^ ili <) pogledajte na ovom linku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još