MONSTRUM OD 18 METARA

Otkriven najstrašniji predator svih vremena

08.07.2011 u 10:07

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji ovih je dana za javnost otkrivena lubanja jednog od najvećih morskih monstruma koji su ikada živjeli na Zemlji

Fosil zvijeri poznate kao pliosaur iskopan je u Dorsetu još 2009, međutim znanstvenicima je trebalo 18 mjeseci da lubanju oslobode kamenih okova. Stručnjaci vjeruju da je stvorenje, koje je predstavljeno u muzeju Dorset County Museum, pripadnik nove, dosad nepoznate vrste.

Richard Edmonds, znanstveni menadžer projekta Jurrasic Coast, kaže da je fosil u početku bio tek hrpa kostiju, da bi malo pomalo, uz mukotrpan rad stručnjaka, danas poprimio konačan izgled.

'Lubanja je danas 95 posto potpuna, a vjerojatno je jedan od najvećih i svakako jedan od najbolje očuvanih fosila pliosaura koji su ikada pronađeni u svijetu.'

Ostatke stare oko 155 milijuna godina otkrio je lokalni kolekcionar Kevan Sheehan koji ih je između 2003. i 2008. postupno izvukao iz kamenja nedaleko od Weymoutha.

'Bila je to čista sreća. Sjedio sam na plaži i ugledao tri komadića. Nisam imao pojma o čemu se radi, međutim nastavio sam ih izvlačiti. Narednih nekoliko godina vraćao sam se na isto mjesto i otkrivao nove dijelove', rekao je Sheehan za BBC.

Fosili su u početku više nalikovali velikom kamenju nego morskom stvorenju, međutim stručnjak Scott Moore-Faye strpljivo je iz njih rekonstruirao cijelu lubanju.

Ovaj monstrum, koji izgleda kao neki krokodil na steroidima, bio je najviši predator oceana u vrijeme jure i krede. Imao je izuzetno snažne mišiće vilica, snažnije od T. rexa, i duge oštre zube kojima je drobio svaki plijen na koji bi naišao. Njegove oči, veličine lubenice, bile su postavljene tako da je mogao gledati stereometrijski, odnosno 3D, poput ljudi. Bio je težak oko 45 tona, a samo lubanja mu je bila duga više od tri metra.

'Bio je to vjerojatno najstrašniji predator koji je ikada živio', rekao je paleontolog Richard Forrest. 'Kad stanete pred njegovu lubanju možete zamisliti tu golemu zvijer kako zuri u vas i napada vas. Od same pomisli diže vam se kosa na glavi.'

Ostatak pliosaurova tijela nije pronađen, međutim na temelju dimenzija lubanje stručnjaci pretpostavljaju da je bio dug između 15 i 18 metara.

Muzej je fosilne ostatke platio 20.000 funti – pola kolekcionaru Sheehanu, a pola vlasniku zemljišta na kojem su otkriveni. Transakcija je financirana iz sredstava prikupljenih lutrijom. Svečanost otvaranja predvodio je poznati popularizator znanosti sir David Attenborough