8 PUTA VEĆA OD ZEMLJE

Pogledajte i poslušajte golemu oluju na Saturnu

07.07.2011 u 10:28

Bionic
Reading

NASA-ini znanstvenici koji rade na misiji Cassini prvi su put iz velike blizine snimili video i audio zapise goleme oluje koja već gotovo godinu dana bjesni na Saturnu

Letjelica je oluju, čija je površina osam puta veća od Zemljine, otkrila 5. prosinca 2010. godine negdje oko 35 stupnjeva Saturnove sjeverne geografske širine. Snimke pokazuju da se ona proteže na površini od oko četiri milijarde četvornih kilometara i okružuje cijeli planet. To je najveća oluja koju je dosad na Saturnu zabilježio Cassini. Znanstvenici su proučili zvuke grmljavine i slika koje su prikupljene od prosinca 2010. do veljače 2011. i utvrdili da su udari munja u ovoj oluji čak 10 puta učestaliji nego u ostalima koje je Cassini ranije snimao.

'Saturn nije poput Zemlje ili Jupitera na kojima su oluje česte. Vremenske prilike ondje znaju biti mirne godinama, da bi onda iznenada silovito eksplodirale', rekao je Andrew Ingersoll, autor istraživanja s California Institute of Technology u Pasadeni.

U najintenzivnijim fazama u oluji se stvara više od 10 udara munja u sekundi. Unatoč rezoluciji od milisekunde Cassinijevi instrumenti koji bilježe radio i plazma valove u tim su trenucima teško uspijevali razlikovati pojedinačne udare. Audio zapis koji vam predstavljamo napravljen je u nešto mirnijem razdoblju 15. ožujka.

Od ulaska u Satrunovu orbitu Cassini je zabilježio 10 grmljavinskih oluja. Njegova istraživanja su pokazala da se oluje sele s južne na sjevernu polutku sa smjenom godišnjih doba.

Misija Cassini-Huygens zajednički je projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije. Lansirana je 1997. godine, a u Saturnovu je orbitu stigla 2004.