POSLJEDNJE 'NE' ZAKONIMA

Filozofski staje 6. srpnja i poziva sve druge na štrajk

30.06.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Čelnici Filozofskog fakulteta objavili su danas da će od 6. srpnja krenuti u štrajk te pozvali druge fakultete i Senat Sveučilišta u Zagrebu da donesu slične odluke i pridruže im se u borbi za zaustavljanjem novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju

U priopćenju koje je poslano na niz političkih adresa, među ostalim i predsjedniku dr. Ivi Josipoviću te premijerki Jadranki Kosor, ističe se da Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta u Zagrebu želi podsjetiti relevantne državne institucije te akademsku i širu javnost da je nizom svojih odluka argumentirano upozoravalo na neprihvatljivost zakonskih prijedloga i načina na koji se oni nameću usprkos argumentima akademske zajednice i otporu uvjerljive većine sveučilišnih, znanstvenih i drugih institucija. Vijeće je stoga u više navrata zahtijevalo potpuno odbacivanje nacrta prijedloga zakona, rečeno je u otvorenom pismu.

Budući da opći otpor akademske zajednice nije imao nikakva učinka, nego je Vlada Republike Hrvatske 21. lipnja 2011. uputila prijedloge zakona u saborsku proceduru, Fakultetsko vijeće je, slijedom svojih prethodnih upozorenja, na sjednici 30. lipnja 2011. donijelo sljedeće odluke:

1. Obustavlja se studijski proces u svim vidovima od srijede, 6. srpnja 2011, sve dok se prijedlozi zakona ne povuku iz saborske procedure, odnosno za vrijeme zasjedanja Sabora.

2. Predlaže se Senatu Sveučilišta u Zagrebu da na svojoj sjednici 5. srpnja 2011. donese odgovarajuću odluku o obustavljanju studijskoga procesa u svim vidovima do povlačenja prijedloga zakona iz saborske procedure, čime se Vijeće Filozofskoga fakulteta priklanja već iznesenim prijedlozima Pravnog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

3. Predlaže se da se, nakon povlačenja zakona iz saborske procedure, u dogovoru državnih i akademskih čimbenika formiraju šire stručne radne skupine koje bi radile na strateškim osnovama i zakonskim rješenjima reforme sustava znanosti i visokog obrazovanja, stoji u priopćenju koje je potpisao dekan prof. dr. sc. Damir Boras

Podsjetimo, mnogi predstavnici fakulteta odbacili su prijedloge novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju uz obrazloženje da, među ostalim, ukidaju autonomiju sveučilišta i jačaju utjecaj politike na njegove ključne funkcije, idu za cjepkanjem i privatizacijom sveučilišta i fakulteta, te potiču komercijalizaciju obrazovanja i znanstvenog rada. Jedna od ključnih kritika upućena je također i na sam način donošenja zakona prema kojoj u proceduru nisu bili uključeni predstavnici akademske zajednice.