EVAKUIRANI ASTRONAUTI

Svemirski otpad zamalo pogodio ISS

29.06.2011 u 08:55

Bionic
Reading

Komad svemirskog otpada jučer je za dlaku promašio Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) tako da je šestero članova posade bilo prisiljeno ući u kapsule za bijeg i pripremiti se za hitnu evakuaciju na Zemlju

NASA-ini čelnici misije kažu da je smeće proletjelo na samo 335 metara od platforme.

Upozorenje za uzbunu ukinuto je u 12,08 sati po GMT-u, nekoliko minuta nakon što je tijelo proletjelo pored postaje. Iako njegove dimenzije nisu točno utvrđene, stručnjaci ističu da je čak i maleni objekt mogao prouzročiti velika oštećenja.

NASA-in administrator za svemirske operacije Bill Gerstenmaier kaže da je to bio komad otpada koji se dosad najviše približio postaji. Agencija je pokrenula analizu podataka kako bi utvrdila odakle je potekao.

Ruska svemirska agencija objavila je da se posada pripremila za evakuaciju letjelicom Soyuz koja se koristi za prijevoz ljudi i tereta na ISS. U njezinim kapsulama uvijek ima dovoljno mjesta za hitan bijeg u slučaju da se ukaže potreba. Prije nego što su se smjestili u kapsule, astronauti su pozatvarali sve otvore na ISS-u. Na stanici trenutačno borave tri Rusa, dva Amerikanca i jedan Japanac.

Ruski dužnosnici upozoravaju da funkcionalni sateliti čine tek 10 posto tijela koja kruže u Zemljinoj orbiti, a ostatak sačinjava smeće – ostaci raketa, zastarjeli sateliti, dijelovi pogonskih motora i drugi otpad. Procjenjuje se da ondje kruži oko 300.000 komada smeća dužine oko 10 centimetara te milijuni komadića manjih dimenzija. Za postaju su opasni čak i predmeti dugi nekoliko centimetara jer putuju brzinama od više tisuća kilometara na sat.

Postaja obično može izvesti manevre neophodne da ih izbjegne, međutim, ovaj put upozorenje je stiglo prekasno.

Endeavour i ISS snimljeni sa Soyuza

Sličan incident dogodio se i prije dvije godine. Tri člana posade u ožujku 2009. bila su prisiljena nakratko napustiti ISS.

Međunarodna svemirska postaja je umjetni satelit koji se neprekidno gradi u orbiti na prosječnoj udaljenosti od oko 353 kilometra od Zemlje. Na svom putovanju kreće se brzinom od oko 7.706 metara u sekundi, a za puni krug oko našeg planeta treba joj 91 minuta.

Njezin prvi dio Zarya u svemir je lansiran u studenome 1998. na ruskoj raketi Proton. Dosad je u gradnju uloženo više od 100 milijardi dolara. Na projektu radi pet agencija – kanadska CSA, europska ESA (u kojoj sudjeluje deset zemalja), japanska JAXA, američka NASA i ruska RKA. Nastanjena je gotovo bez prekida, a članovi posade na njoj provode brojna znanstvena istraživanja. Radovi konstrukcije trebali bi biti dovršeni sredinom 2012. godine.