BLIŽE OD GPS SATELITA

Asteroid 2011 MD za dlaku promašio Zemlju

27.06.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Svemirska stijena promjera 10-ak metara danas će u 15,30 sati po našem vremenu proći vrlo blizu Zemlje – na samo 12.400 kilometara od njezine površine, što je manje od udaljenosti na kojoj lete GPS sateliti

Iako je riječ o daljini koja je manja od promjera Zemlje, astronomi ističu da nema nikakve opasnosti da nas asteroid, nazvan 2011 MD, pogodi. No čak i kada bi ušao u Zemljinu atmosferu, premalen je da bi stigao do tla. Naime, u tom slučaju bi eksplodirao visoko u atmosferi, raspao se i izgorio prije sraza. Prizor bi bio uzbudljiv, bio bi to pravi spektakl od vatrometa, ali ne bi mogao izazvati nikakvu opasnost.

Na grafikonu desno gore jasno se vidi putanja asteroida, međutim, na njemu je Zemlja prikazana dvostruko većom nego što jest u stvarnosti (kliknite za uvećanje). Na donjem dijagramu, koji je prikazan iz drugog kuta, vidi se njezina prava veličina, kao i stvarna udaljenost putanje stijene.

Iz grafova se također vrlo lijepo može iščitati utjecaj Zemljine gravitacije na kameno tijelo. On je na ovako malim udaljenostima vrlo snažan te jako zakrivljuje putanju asteroida. Ipak, ovo su samo proračuni stručnjaka, a pravi tijek stvari bit će poznat tek nakon što 2011 MD proleti.

Za vrijeme bliskog susreta asteroid će se nalaziti s osvijetljene strane našeg planeta, što će otežati promatranja u vidljivom dijelu spektra elektromagnetskih valova. Stoga će se najprecizniji podaci moći dobiti radioteleskopima kojima za točna mjerenja nije potrebna tamna pozadina.

Zanimljivo je da 2011 MD treba gotovo jednako toliko vremena da prođe po svojoj orbiti oko Sunca koliko i Zemlja – 396 dana. Njegova je orbita nešto malo veća i nešto više eliptična od Zemljine. Asteroidi koji se kreću po sličnim putanjama nazivaju se Apollo asteroidi.

Na videozapisu dolje jasno se vidi ukrštanje naše orbite s njegovom.