INSTANT SVEZNALICE

Stvorene memorijske ekstenzije za ljudski mozak

22.06.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Ako ste strahovali da će računala uskoro nadmašiti ljude jer se granice njihove memorije i brzine iz dana u dan sve više pomiču, ne brinite – znanost ima rješenje

Naime, prema novim istraživanjima, čini se da će ljudi uskoro na svoj mozak moći priključiti memorijske kartice i tako u tren oka povećati svoje znanje. Tehnologija je već uspješno testirana na štakorima!

Istražujući kemijske interakcije koje glodavcima omogućuju kratkotrajno učenje i pamćenje, tim znanstvenika pod vodstvom dr. Theodorea Bergera iz Viterbi School of Engineering na University of South California konstruirao je prostetički čip koji uz pomoć elektroda povećava memoriju štakora. Čip ima mogućnost pohranjivanja živčanih signala i u biti djeluje kao elektronička memorija koja životinjama omogućuje da nauče više stvari i znanje pohrane u uređaj.

Objašnjenje dr. Bergera zvuči kao da stiže iz nekog znanstvenofantastičnog filma, čak pomalo zlokobno.

'Uključite prekidač i štakori se prisjećaju. Isključite ga i oni zaboravljaju. Ova eksperimentalna istraživanja po prvi su put pokazala da uz dovoljno informacija o neuronskom kodiranju pamćenja, neuronske proteze sposobne identificirati i manipulirati procesima kodiranja mogu obnoviti ili čak povećati mnemoničke kognitivne procese.

Studija, predstavljena u izvješću nazvanom 'A Cortical Neural Prosthesis for Restoring and Enhancing Memory', mogla bi dovesti do razvoja uređaja koji će prije svega pomoći ljudima s Alzheimerovom bolesti te žrtvama moždanog udara ili drugih oštećenja mozga.