ZABAVNO I KORISNO

Prijavite se na Ljetnu tvornicu znanosti 2011.

21.06.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Ljetna tvornica znanosti, znanstveno-edukacijska radionica namijenjena djeci i mladima u dobi od 9 do 18 godina, održava se i ove godine

Radionice će se odvijati u tri grada - Samoboru, Čakovcu i Splitu - u Čakovcu i Samoboru od 17. do 23. srpnja, a u Splitu od 25. do 31. srpnja 2011. Prijave na radionice otvorene su do 20. lipnja ili dok se mjesta popune, a prijaviti se možete na www.tvornica-znanosti.org.

Programi radionica Ljetne tvornice znanosti temelje se na dovođenju mladih u izravni kontakt sa znanstvenim problemima, te ih potiču da u suradnji s grupom svojih vršnjaka i uz pomoć mentora stvore kreativno i originalno rješenje. Svaki od sudionika radit će u sklopu tematske radionice koja traje tjedan dana. One će se zasnivati na određenom znanstvenom području, a vodit će ih po dva mentora. Ove godine planira se izvođenje 28 radionica, od kojih 12 u Splitu, 10 u Čakovcu i 6 u Samoboru tako da će u njima ukupno sudjelovati preko stotinu djece.

Teme radionica pokrivaju različita područja prirodnih znanosti. Najmlađi će se moći upoznati s kemijom na radionici 'Mala škola za kemijske čarobnjake', a za nešto starije tu je matematička radionica 'Upoznaj, napravi, pojedi Fraktal!'. O tome kako uče glodavci moći će saznati srednjoškolci kroz 'Ljetnu školu za štakore', ili će istraživati nebo u 'Vizualnom promatranju meteora' koje će se baviti proučavanjem rojeva meteora. Čime će se baviti kemičari možete doznati kroz radionicu 'Istina ili laž: CSI', gdje će se otkrivati zločinci pomoću kemičarskih metoda koje se koriste u forenzici. O ovim, ali i svim ostalim radionicama, više možete saznati na internetskim stranicama Ljetne tvornice znanosti, na kojima su ovih dana otvorene i prijave.

Ljetna tvornica znanosti održava se već petu godinu, a kroz radionice je do sada prošlo skoro dvjesto djece te pedesetak mladih znanstvenika i studenata koji su radili s njima i prenosili im svoj entuzijazam za znanost. Na taj način kroz radionice profitiraju djeca, ali i mladi stručnjaci kojima je ovo jedinstvena prilika za razvijanje vještina populariziranja znanosti i podučavanja koje će im biti korisne kasnije u životu.