Znanost U HRVATSKOJ IH NEMA

Mali Francuzi dobili E.coli iz Lidlovih burgera

Francuske su vlasti danas povukle iz prodaje burgere od mljevenog mesa nakon što se šestero djece na sjeveru te zemlje zarazilo bakterijom E. coli

U hrvatskom Lidlu javljaju da nema razloga za strah jer se burgeri spornog dobavljača u našoj zemlji nisu prodavali.

'Nadležni organi u Francuskoj posumnjali su da je duboko smrznut proizvod od mljevenog mesa pod nazivom 'Steak Haches', odnosno 'Stakes Country' mogući uzročnik oboljenja izazvanih bakterijom E. coli kod više osoba u sjevernoj Francuskoj', stoji u priopćenju glasnogovornika hrvatskog Lidla Nevena Valanda.

'Prema izjavi francuskih državnih tijela, aktualne infekcije u sjevernoj Francuskoj nisu povezane s infekcijama EHEC-om u Njemačkoj. Trenutno nema jasnih indicija da je proizvod francuskog proizvođača stvarni uzročnik infekcije E. coli. Radi se o pakiranju do 10 duboko smrznutih kosanih odrezaka francuskog proizvođača SEB-a iz Saint Diziera, s oznakom '10 kosanih odrezaka, 100% čista smrznuta govedina'. Dobavljač SEB isporučio je ovaj proizvod u više trgovina prehrambenim proizvodima u Francuskoj.

Navedeni proizvod francuskog proizvođača SEB-a iz Saint Diziera ni u jednom trenutku nije bio u prodaji u Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj', ističe se u priopćenju.

Zdravstvena agencija regije Nord Pas-de-Calais objavila je da su djeca jela popečke od mljevenog goveđeg mesa koje proizvodi jedna francuska tvornica, a prodaje se u trgovinama Lidla u Francuskoj.

Agencija je zatražila povlačenje popečaka i hitnu analizu uzoraka.

Zasad nema naznaka da bi infekcija mogla biti povezana sa smrtonosnom epidemijom E.coli koja posljednjih tjedana hara u Njemačkoj.

Lidl je povukao kutije burgera s rokom trajanja do 10, 11. i 12. svibnja.

Šestero djece u dobi između 20 mjeseci i osam godina prevezeno je u bolnicu u gradu Lilleu sa simptomima krvavog proljeva. Jedno je dijete brzo otpušteno kući, međutim, petero ih je još uvijek u teškom stanju na hemodijalizi kojom se uklanjaju toksini koji nastaju prilikom otkazivanja bubrega.

'Nadamo se da možemo brzo pokrenuti istragu. Već surađujemo s francuskim istraživačima da bismo otkrili podrijetlo zaraze i što prije riješili problem', rekao je francuski ministar zdravstva Xavier Bertrand. Dodao je da će cijeli lanac proizvodnje popečaka biti provjeren i uvedena stroža kontrola.

Glasnogovornik Lidla u Francuskoj rekao je da su sporni burgeri nabavljeni od francuskog dobavljača SEB-CERF-a iz grada Saint Diziera na sjeveru te zemlje, koji tjedno proizvodi oko 400 tona zamrznute govedine.

'Proizvodi su nastali u Francuskoj, međutim, ovisno o datumu isteka roka, govedina je mogla stići iz Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, pa čak i nekih drugih zemalja', rekao je glasnogovornik. 'Od tog dobavljača kupujemo meso na kojem stoji oznaka da je proizvedeno u Europskoj uniji.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još