FOTKE ZA PAMĆENJE

Spektakularne snimke pomrčine Mjeseca nad Hrvatskom

16.06.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Sinoć se iz svih krajeva Hrvatske mogla promatrati jedna od najduljih i najspektakularnijih potpunih pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću

Stanovnici nekih dijelova Zemlje, primjerice oni iz Sjeverne i Središnje Amerike, nisu bili te sreće. Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca kod nas će biti vidljiva tek 2015. godine.

Članice Hrvatskog astronomskog saveza organizirale su promatranja teleskopima, projekcijama na ekranima i zaslonima računala u brojnim gradovima širom Hrvatske, a tportal je prenosio snimanje te fascinantne pojave iz Rijeke.

Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a oko 21 sat i dvije minute čitav se našao u njoj. U sjeni je ostao izuzetno dugo – čak do 23 sata i dvije minute. Najtamniji je bio oko 22 sata i 14 minuta.

Tijekom potpune pomrčine bio je crvenkasto-narančaste boje, koja nastaje lomom i raspršivanjem svjetlosti Sunca. Naime, čak i kada se cijeli nalazi u Zemljinoj sjeni, bijele zrake Sunca lome se u atmosferi, a njihov crveni dio spektra nastavlja putovati prema Mjesecu.

Oko ponoći Zemljin je prirodni satelit potpuno izašao iz sjene i ponovno zablistao na nebu u punom sjaju.

Kako je izgledao tijekom pomrčine i kako su se zabavljali njegovi astronomski fanovi u raznim dijelovima Lijepe Naše, pogledajte u fotogaleriji.