MISAONA BRAĆA

Čimpanze riješile zagonetku Ezopove basne!

09.06.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Čimpanze su još jednom dokazale da se ne zovu uzalud čovjekoliki majmuni te da u domišljatosti ne zaostaju previše za svojim bliskim rođacima na stablu života - ljudima

U novom eksperimentu koji su proveli znanstvenici na Institutu za evolucijsku biologiju Max Planck u Leipzigu u Njemačkoj majmuni su riješili problem kompliciraniji od onoga s kojim je bila suočena vrana u poznatoj Ezopovoj basni 'Vrana i vrč s vodom'. U toj priči ptica je utažila žeđ tako što je u vrč ubacivala kamenčiće i postupno podigla razinu vode kako bi je mogla dohvatiti kljunom.

U njemačkom eksperimentu znanstvenici su čimpanzama ponudili kikirikije koji su se nalazili na dnu epruvete. Budući da je epruveta bila preuska da bi ugurale ruku i dohvatile željene plodove, čimpanze su morale nekako shvatiti da bi ih mogle podići ulijevanjem vode, odnosno da vodu mogu upotrijebiti kao oruđe. Neke čimpanze dosjetile su se da mogu usrkati vodu s pojilišta i potom je ispljunuti u epruvetu, a jedan se mužjak čak odlučio pomokriti i tako skratiti proces. Čini se da mu mokraća na ukusnom zalogaju uopće nije smetala. Tko zna, možda mu se čak dopao zasoljen?

'U početku je pljuvao vodu u epruvetu, a onda mu je dozlogrdilo pa je počeo mokriti u nju', objasnio je voditelj istraživanja Daniel Hanus

Istraživanje je provedeno na čimpanzama i gorilama. Staklena cijev bila je pričvršćena uz rešetke kaveza tako da je majmuni nisu mogli okrenuti. Za podizanje razine vode bilo je potrebno više puta odlaziti na izvor. Nijedan od gorila nije uspio dovršiti zadatak, međutim od 43 čimpanze u utočištu na otoku Ngamba u Ugandi i u lajpciškom zoološkom vrtu čak 14 ih je otkrilo da trebaju koristiti vodu. Sedam ih je konačno uspjelo dograbiti kikiriki.

Dr. Hanus kaže da se ova sposobnost čimpanza ne može objasniti metodom učenja pokušaja i pogrešaka. 'One nisu pljuvale vodu uokolo po prostoriji pa da je dio slučajno upao u epruvetu. Naprotiv, suočile su se s problemom i nastojale ga riješiti. U početku su pokušavale dohvatiti kikiriki prstima ili razbiti staklo. Više njih otišlo je do pojila i uzelo vode u usta, vratilo se do epruvete i pljunulo u nju, a nekoliko ih je to učinilo dovoljno puta da dođe do kikirikija. Mislim da je to uistinu impresivno – to ja zovem misaonim ponašanjem', rekao je dr. Hanus.

Njemački biolog kaže da su isti zadatak postavili pred djecu različitih uzrasta. Testiranja su pokazala da su čimpanze problem rješavale uspješnije od četverogodišnjaka, no šestogodišnjaci su bili nešto bolji – njih 10 od 24 uspjelo je riješiti problem.

'Ovaj problem je težak čak i za stariju djecu', naglasio je dr. Hanus.

Jedan drugi eksperiment proveden 2009. godine potvrdio je inteligenciju vrana opisanu u Ezopovoj basni – pokazalo se da sve vrane znaju da kamenjem mogu podići razinu vode u vrču kako bi se dočepale crva koji pliva.