Znanost POTRAŽITE UMJETNU ZVIJEZDU

Svemirska postaja noćas prolazi točno iznad Hrvatske

  • Autor: NJD
  • 29.6.2011 8:55:32
  • 31.5.2011 15:31:41

Posljednjih dana noćno nebo nad Hrvatskom redovno pred jutro para svjetlost Međunarodne svemirske postaje (ISS)

Stanicu je u ponedjeljak posljednji put napustio NASA-in raketoplan Endeavour, a svemirski se par lijepo mogao vidjeti teleskopima iz Hrvatske.

Zvjezdarnica Vidulini
Kliknite za uvećanje
Bila je to vjerojatno i posljednja povijesna prilika da se neki shuttle u svemiru snimi iz naše zemlje.

No ako niste iskoristili mogućnost da vidite ili ovjekovječite ISS i raketoplan zajedno, još uvijek možete odvojiti dio noći da pogledate stanicu u njezinu punom sjaju. Postaja će iz Zagreba ujutro 1. lipnja postati vidljiva u tri sata i 55 minuta na visini od 18º iznad horizonta. Najsjajnija će biti u tri sata i 57 minuta kada će se nalaziti na visini od 72º pri azimutu od 144º jugoistočno. U tom trenutku bit će udaljena oko 362 km.

U ovih nekoliko minuta sjaj ISS-a, koji će kliziti nebom poput lutajuće zvijezde, ubrzano će rasti, dosegnuti maksimum i potom ponovno blijedjeti.

Ako imate fotografski aparat sa stativom i teleobjektivom, nemojte propustiti priliku.

Želite li je potražiti na nebu, pomoći će vam gornji grafički prikaz koji nam je poslala zvjezdarnica Vidulini na kojem je označeno kretanje ISS-a među zviježđima. Na drugom (dolje desno) vidi se putanja po kojoj će se postaja kretati iznad Hrvatske.

Zvjezdarnica Vidulini
Kliknite za uvećanje
Međunarodna svemirska postaja je umjetni satelit koji se kontinuirano gradi u orbiti na prosječnoj udaljenosti od oko 353 km od Zemlje. Na svojem putovanju kreće se brzinom od oko 7.706 metara u sekundi. Za puni krug oko našeg planeta treba joj 91 minuta.

Njezin prvi dio Zarya u svemir je lansiran u studenome 1998. godine na ruskoj raketi Proton. U izgradnji stanice sudjeluju brojne svemirske agencije – kanadska CSA, europska ESA, japanska JAXA, američka NASA i ruska RKA. Neprekidno je nastanjena, a članovi posade na njoj provode brojna znanstvena istraživanja. Radovi konstrukcije trebali bi biti dovršeni sredinom 2012.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još