Znanost ZBOGOM ISS-U

Pogledajte posljednji povratak Endeavoura kući

  • Autor: NJD
  • 30.5.2011 13:02:51
  • 30.5.2011 10:28:35

NASA-in raketoplan Endeavour sa šest članova posade danas se posljednji put oprostio od Međunarodne svemirske postaje (ISS) i krenuo kući

Shuttle je bio parkiran uz stanicu 10 dana 23 sata i 45 minuta, a od nje se odvojio jutros u 3.55 po GMT-u.

'Houston, fizički smo se odvojili od ISS-a', poručio je zapovjednik raketoplana Mark Kelly kontroli misije na Zemlji.

Astronaut na postaji Ron Garan oglasio je zvono ISS-a i objavio: 'Endeavour, Endeavour kreće.'

Na svojoj povijesnoj posljednjoj misiji Endeavour je na stanicu dostavio astrofizički uređaj Alfa magnetski spektrometar vrijedan dvije milijarde dolara te obilje drugih potrepština. Astronauti su obavili četiri šetnje u svemiru, od kojih je ona četvrta ujedno bila i zadnja koju je izvela neka posada raketoplana.

'Bilo vas je stvarno divno vidjeti ovo', rekao je Garan neposredno pred polazak raketoplana: 'Bili smo zadivljeni fino podmazanim strojem STS-134. Zahvaljujemo vam što ste postaju ostavili u stanju u kojem će se bez prekida moći koristiti još najmanje deset godina.'

Posadi shuttlea zahvalio se i ruski kozmonaut Andrej Borisenko. 'Hvala vam puno i meko slijetanje', rekao je.

Ovo je putovanje 36. i posljednje putovanje najmlađeg raketoplana iz NASA-ine flote. Endeavour je izgrađen kako bi nadomjestio Challenger koji je eksplodirao prilikom polijetanja prije 25 godina. Prešao je oko 187 milijuna kilometara, Zemlju je okružio više od 4.500 puta, u svemiru proveo gotovo 300 dana i prevezao 170 ljudi.

Prema planu misije, on će prije povratka kući napraviti još nekoliko krugova oko postaje kako bi proveo testove snimanja u visokoj rezoluciji i laserske senzorske tehnologije koja bi se trebala koristiti za pristajanje sljedeće generacije letjelica uz ISS.

Nakon posljednjeg leta raketoplana Atlantis u lipnju, američki će astronauti na ISS putovati ruskim raketama. Amerikanci se nadaju da će posao transporta preuzeti njihove privatne kompanije, no neki strahuju da će proći i cijelo desetljeće prije nego što se ostvari ovaj cilj.

Bijela kuća želi rasteretiti NASA-u kako bi svoju energiju i resurse usredotočila na ljudska putovanja u duboki svemir - do asteroida i Marsa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još