AKADEMSKA BUNA

Sveučilišta Fuchsu otkazuju poslušnost

20.05.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs danas nije došao u Split na razgovor s predstavnicima akademske zajednice o novim zakonima, a u četvrtak se nije odazvao pozivu da sudjeluje na okruglom stolu o autonomiji sveučilišta što su ga organizirali Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje

Čini se također da najnoviji razvoj događaja pokazuje da ministar u akademskoj zajednici ima mnogo manju podršku nego što je posljednjih dana tvrdio, te da se s time teško suočava.

Bivši ministar znanosti iz redova SDP-a prof. dr. Gvozden Flego rekao je jučer za tportal da je telefonski razgovarao s ministrom koji mu je objasnio kako mora ići na zatvorenu sjednicu kabineta. Na Flegino pitanje 'nije li mu važnije sudjelovanje na ovoj tribini', Fuchs je odgovorio – 'ne'. 'Za cijelog trajanja višemjesečne javne rasprave o zakonima Fuchs se nije pojavio ni na jednoj od sličnih tribina', upozorio je Flego.

U svojem izlaganju na skupu Flego je naglasio da postoje najmanje dva vrlo ozbiljna propusta u procesu predlaganja novih zakona, od kojih je jedan upravo nedogovaranje s akademskom zajednicom. 'Ja sam jučer dosta dugo razgovarao s ministrom. On me uvjeravao da akademska zajednica čas pristaje na zakone, pa se predomišlja, pa opet pristaje, pa se predomišlja.'

Ministar Fuchs je tako vjerojatno pokušao objasniti činjenicu da je rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin prvo objavio da podržava prijedloge, nakon čega ih je senat odbacio. Slično se dogodilo i s navodnim podrškama brojnih fakulteta u Splitu. U ovom trenutku čini se da je na Fuchsovoj strani ostalo još samo Dubrovačko sveučilište.

Dr. Flego je jučer naglasio da akademska zajednica i ministarstvo moraju postići odgovarajući koncenzus oko ključnih stvari. 'Teška je iluzija i moralna i politička zabluda da se podoficirskom stegom na sveučilištu i u znanosti mogu provoditi odredbe zakona bez suglasnosti samosvjesnih ljudi na sveučilištu koji bi te zakone trebali provoditi', upozorio je Flego, rekavši da moramo odlučiti želimo li postati Hrvatstan.

I podrška Ruđera iznuđena

Dr. Dražen Vikić Topić s Instituta Ruđera Boškovića na istom je skupu rekao da ne vidi razloga da se toliko požuruje donošenje zakona koji još uvijek nisu dovoljno dobri, osobito u predizborno vrijeme. 'Kad sam pitao ministra gdje ti je javna rasprava, on me pitao - pa što si ti pripadnik Akademske solidarnosti (udruga koja poziva zaustavljanje prijedloga i rad na novima). Na Ruđeru smo organizirali Vijeće zaposlenika koje je toliko uzbudilo pojedince da je prvi put u povijesti otkad to vijeće postoji došao ministar osobno te predsjednik Znanstvenog vijeća. Očito su se prepali jer smo htjeli govoriti o zakonima. To pokazuje da namjere u cijeloj toj priči nisu čiste. Ja sam osobno indirektno dobivao i prijetnje. Jučer smo organizirali Znanstveno vijeće kemije na kojem nismo podržali zakone, iako ih je Znanstveno vijeće Ruđera pod pritiskom uvjetno podržalo', rekao je dr. Vikić Topić.

Vrući krumpiri u Splitu

Među studentima i profesorima splitskog sveučilišta ovih su dana kolale glasine da bi ministar trebao doći u grad pod Marjanom kako bi pacificirao neke članove akademske zajednice i pridobio ih da daju svoj glas za zakone. Ondje se trebao naći s rektorom Ivanom Pavićem, a trebao je sudjelovati i na sjednici Senata. Spekulacijama o ministrovoj pravoj misiji osobito je pridonijela informacija da su sastanci trebali biti održani iza zatvorenih vrata. Stoga mu je skupina od 200-tinjak studenata i profesora jutros pripremila vatreni prosvjedni doček. Iz ministarstva je stiglo obratloženje da je dolazak Radovana Fuchsa otkazan zbog optužbi da stiže pacificirati splitsko sveučilište.