TAJNOVITI STANAR DUBINA

Pogledajte fascinantan ples hobotnice Dumbo

11.05.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Stvorenja oceanskih dubina rijetko možemo vidjeti u 'elementu' u njihovim prirodnim staništima

Na sreću, nove tehnologije snimanja omogućuju nam da u visokoj rezoluciji zavirimo i u taj nepristupačan svijet.

Film koji vam predstavljamo snimljen je oko 300 kilometara istočno od obala američke savezne države Oregon, a otkriva elegantan podvodni ples misteriozne vrste glavonošca Grimpoteuthis bathynectes koja se često naziva 'hobotnicom Dumbo' prema popularnom sloniću iz Disneyeva crtanog filma jer se kroz vodu kreće na sličan način - uz pomoć izraslina nalik na uši. Dumbo na slici gore neodoljivo podsjeća i na junake animiranog serijala Pokemoni.

Film je kamerom visoke rezolucije snimljen na dubini od oko 2000 metara u području vulkanskog grebena Juan de Fuca u koji prodire manje od jedan posto sunčevih zraka.

O ovim se životinjama ne zna mnogo, međutim stručnjaci kažu da se uglavnom hrane rakovima, crvima i školjkašima. Hobotnice Dumbo žive u blizini hidrotermalnih toplih izvora na morskom dnu koji se uzdižu iz napuklina u Zemljinoj kori koje nastaju kada se tektonske ploče udaljavaju jedna od druge. Kroz geotermalne izvore u oceane izlazi voda zagrijana na temperature od 60 do čak 464ºC.

U blizini ovih izvora žive i brojna druga stvorenja poput golemih crva, rakova i školjaka koja se hrane arheama, mikroskopskim jednostaničnim organizmima nalik na bakterije.

Ekspediciju VISIONS '05, tijekom koje je snimljen film, vodili su profesori John Delaney i Deborah Kelley sa Sveučilišta u Washingtonu.