GREŠKA ILI PRILAGODBA?

Pogledajte najbolju iluziju 2011. godine

11.05.2011 u 08:56

Bionic
Reading

Misteriozna iluzija, koja pokazuje kako kretanje može boje učiniti nevidljivima, pobijedila je na ovogodišnjem natjecanju za najbolju iluziju godine, a znanstvenici su iz nje naučili nešto što dosad nisu znali

'Ovo je stvarno prekrasan efekt koji otkriva nešto o djelovanju našeg sustava vida što dosad nismo znali', rekao je Daniel Simons, profesor na sveučilištu Illinois koji istražuje vizualne spoznaje, međutim nije sudjelovao u radu na projektu. Simons ističe da znanstvenici nisu znali da kretanje ima takav utjecaj na percepciju.

Promatrač treba gledati u središte animacije, pogleda usredotočena na bijelu točku u centru kruga sastavljenog od obojenih točkica. Kada se krug počne okretati, čini se da se promjene boja zaustavljaju. Iz nekog, zasad nepoznatog razloga, izgleda da naš sustav vida ignorira promjene boja tijekom kretanja. Međutim, ako promatrač očima prati okretanje krugova, jasno će vidjeti da se boje mijenjaju i kada se točkice kreću.

Iluzija je kreacija Jordana Suchowa, studenta kognitivnih znanosti na Harvardu, i njegova savjetnika Georgea Alvareza. Sedmo po redu natjecanje za najbolju iluziju godine održano je na Floridi.

Vizualne iluzije otkrivaju razlike između stvarnosti i percepcija koje kreira naš mozak, a njihovo istraživanje pruža uvid u temeljne mehanizme koji nam omogućuju da doživimo svijet oko nas. Druge varijacije iste iluzije pokazale su da isti efekt postoji i kada točkice mijenjaju boju i sjaj te da njegova snaga ovisi o brzini rotacije.

'Što se objekti brže kreću, to su promjene slabije uočljive', rekao je Suchow.

Dr. Simons, autor knjige 'Nevidljivi gorila', kaže da je ta iluzija dobar primjer fenomena koji je poznat kao 'sljepoća na promjene', u kojem čovjek ne uspijeva zapaziti značajne transformacije zbog određene distrakcije.

Suchow kaže da je teško znati što se zapravo zbiva. 'Kada bih imao odgovor na ovo pitanje, ostao bih bez posla', našalio se Suchow. Međutim, mladi znanstvenik nagađa da promjene blijede, odnosno nestaju zato što naš vizualni sustav pretpostavlja da se krugovi ne mijenjaju.

U svijetu u kojem živimo stvari ne mijenjaju boje tako brzo, a promjene uglavnom nastaju zbog rasvjete ili kretanja. Stoga naš sustav vida vjerojatno pretpostavlja da su promjene samo dokaz kretanja pa ih ignorira, kaže Suchow.