NE TROŠI VEĆ STVARA

Pogledajte najmanju ekokuću na svijetu koja zarađuje

09.05.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Britanski su stručnjaci dizajnirali kuću veličine 3x3x3 metra koja samcima omogućuje udoban život bez štetnog utjecaja na okoliš, a istovremeno ne samo da štedi energiju, već stvara prihode

Kuća, nazvana Cube, odnosno Kocka, izgrađena od različitih ekološki prihvatljivih materijala (uglavnom drva), ima sve što je neophodno za život jedne osobe ili para bez djece. U 27 prostornih metara njezine zapremine smješteni su funkcionalna kuhinja, dnevni boravak sa stolom, dvjema foteljama i TV-om te bračni krevet i tuš.

Solarne ploče postavljene na krovu i zidovima stvaraju električnu energiju koja je u prosjeku tijekom godine više nego dovoljna za grijanje, toplu vodu, rasvjetu i sve ostale potrebe za strujom. Ako je registrira u sklopu britanskog programa stvaranja energije iz obnovljivih izvora FiT, njezin vlasnik ne samo da neće morati plaćati nikakve račune, već će godišnje zarađivati oko 1000 funti.

Minijaturna kuća, izložena u travnju na Festivalu znanosti u Edinburghu, najmanji je ekološki dom na svijetu, međutim njezin tvorac, dr. Mike Page sa Sveučilišta u Hertfordshireu, tvrdi da je iznenađujuće komforna.

Osvijetljena je štedljivim LED žaruljama, a zagrijava se toplinskom pumpom Ecodan koja koristi toplinu iz okolnog zraka. Podovi su obloženi plutom, a kuhinja je opremljena energetski učinkovitim hladnjakom, napom i štednjakom koji omogućuju čuvanje i pripremanje hrane bez štetnih utjecaja na okoliš.

Jedini priključci koji su joj neophodni su oni na struju i hladnu vodu. Kanalizacija nije nužna jer se otpadne vode kompostiraju, obrađuju i upijaju u upojnoj jami.

Ako vas od spomenutih dimenzija kockice hvata klaustrofobija, znajte da se načela korištena u njezinu projektiranju mogu primijeniti i u izgradnji većih stambenih jedinica.