ISPLOVILA IZ SPLITSKE LUKE

'Kraljica mora' na prvom studijskom putovanju

02.05.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Školski brod 'Kraljica mora' danas je iz splitske gradske luke isplovio na prvo studijsko putovanje, na kojem će do 11. svibnja svaka tri dana ukrcavati po 28 studenata splitskoga Pomorskog fakulteta s trima profesorima i jednim predstavnikom ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Visokim pomorskim učilištima 'Kraljicu mora' će služiti do 10. lipnja, a nakon pomorskog fakulteta od 12. do 21. svibnja na brodu će ploviti studenti Odjela za promet i pomorstvo zadarskog Sveučilišta, a od 23. svibnja do 10. lipnja studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Učenici srednjih pomorskih škola iz Bakra, Malog Lošinja, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika plovit će na brodu od 12. rujna do kraja 1. polugodišta školske godine 2011./2012.

'Ministarstvo mora će za vrijeme plovidbe platiti održavanje broda, posadu i troškove za gorivo, a fakulteti troškove hrane 85 kuna na dan po osobi, dok je kao tzv. javni brod oslobođen lučkih pristojba. Za đake srednjih pomorskih škola troškove će plaćati njihovi utemeljitelji, odnosno županije', izjavio je državni tajnik u ministarstvu mora Mario Babić za današnjeg isplovljenja 'Kraljice mora' iz splitske gradske luke.

Kako je rekao Babić, tijekom ljeta 'Kraljica mora' sudjelovat će na nekim međunarodnim regatama, a tada će se organizirati i jedna nagradna plovidba Jadranom za najbolje đake srednjih pomorskih škola.

Ministarstvo mora stipendira 750 studenata pomorstva, izjavio je na novinarski upit Mario Babić i dodao da se priprema zakon koji bi im pomogao da rade kao pripravnici (zaposlenici) kad završe studij. 'Ovaj tjedan u proceduru se uvrštavaju izmjene i dopune pomorskog zakonika na temelju kojih će se brodari oslobađati plaćanja poreza, ali će morati ispuniti neke uvjete. Jedan od njih je da brod ukrca određen broj kadeta asistenata da može rabiti povlašteni porezni sustav', objasnio je Babić.

Zapovjednik 'Kraljice mora' Božo Matić izjavio je kako je svrha studijskog putovanja da studenti osjete 'duh pomorstva, života i rada na brodu'.

'Kraljica mora' motorni je jedrenjak tipa 'loger'. Dugačak je 35 i širok 8,7 metara, a može ukrcati 28 učenika/studenata, četiri nastavnika i sedam stalnih članova posade. Izgrađen je u ožujku 2010., a stajao je 37 milijuna kuna.

Školski brod 'Kraljica mora' obavio je ovih dana u brodogradilištu Montmontaža-Greben u Veloj Luci godišnji pregled prije isteka jamstvenog roka.