JEDAN GLAS ZA NAŠ DOM

UN planet proglasio Majkom Zemljom

22.04.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Opća skupština Ujedinjenih naroda danas je datum 22. travnja proglasila Međunarodnim danom Majke Zemlje, što predstavlja prvi korak prema deklaraciji o pravima našeg planeta po uzoru na ljudska prava, priopćio je UN

Na prijedlog bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, današnja UN-ova odluka po prvi puta na međunarodnoj političkoj razini o Zemlji govori kao o živom biću, odnosno organizmu sa svojom osobnošću. Takav pristup do sada bi je bio karakterističan jedino za nekršćanske ideologije i pojedine filozofske teorije.

Morales je ustvrdio da današnja odluka mora biti prilika za donošenje Deklaracije o pravima Majke Zemlje. Takav međunarodni dokument, rekao je, treba garantirati 'pravo na život svim živim bićima; pravo na obnovu biokapaciteta planeta; pravo na zdrav život planeta; pravo Majci Zemlji na život bez zagađenja i kontaminacije te harmoniju i ravnotežu svih živih bića'.

U Boliviji Zemlja je sveta

'Gušeći planet, gušimo sebe', ustvrdio je Morales koji kapitalizam smatra sustavom što počiva na agresivnim i napasnim idejama na štetu prirode i čovjeka.

Današnji datum u cijelom svijetu do sada se obilježavao kao Dan planeta Zemlje, koji je uz Dan zaštite okoliša, 5. lipnja, datum najmasovnijih ekoloških međunarodnih manifestacija. Ujedinjeni narodi današnjom odlukom tom globalnom pokretu dali su političku i pravnu podršku koja će zasigurno utjecati na buduće međunarodne dokumente u okviru te svjetske organizacije.

Glavne ideje deklaracije UN-a za koju se Morales zalaže već su uvrštene u bolivijski Zakon o Majci Zemlji, nedavno donešen u bolivijskom parlamentu. U zakonu stoji i odredba po kojoj priroda ima pravo da 'ne bude pod utjecajem megainfrastrukturnih projekata koji utječu na ravnotežu ekosustava i lokalnih zajednica ljudi'.

Britanski list The Guardian izvjestio je da novi bolivijski zakon Majku Zemlju, lokalnog naziva Pachamama, proglašava svetom, plodonosnom i izvorom života koji hrani i brine se o svim živim bićima: 'Ona je u neprestanoj ravnoteži, skladu i komunikaciji sa svemirom. Ona se sastoji od svih ekosustava i živih bića i svih njezinih funkcija.' Takvo uvjerenje usađeno je u kulturi starosjedilaca Bolivije i u mnogome je slično s vjerovanjima domorodaca širom svijeta, religija poput hinduizma ili europskih naroda prije pojave kršćanstva.

'Zemlja diše i ima put u svojoj evoluciji'

Krajobrazna arhitektica iz Zagreba Marina Butorac za tportal je ustvrdila da između ljudskih prava i prava Zemlje, koja se tek trebaju uspostaviti, postoji izravna poveznica: 'Ljudska vrsta je zasigurno pokazala nadmoć u ostvarivanju prostora za sebe nad drugim vrstama na Zemlji, i to u nekim predjelima Zemlje - do točke samouništenja. Iz te perspektive, Deklaracija o pravima za Majku Zemlju mi se čini ne samo logičan put odrastanja čovjeka u suoodnosu sa Zemljom, već možda uistinu nužnost. Ukoliko se prihvati i, naravno, zaživi, to je znak da je svaki čovjek na Zemlji, a ne samo 'osviješteni/ne pojedinci/ke' spremni/spremne prihvatiti odgovornost za sebe, a zbog efekta leptira i za druge ljude na Zemlji, te za Zemlju, kao svoj jedini i nezamjenjivi dom. To je ujedno znak da ovi zakoni ekološkog srca u nama i svjesnosti o potrebama Zemlje su preneseni i u društveni dogovor i obavezu u obliku Deklaracije o pravima za Majku Zemlju, njezino puno ostvarivanje zahtjeva osobni razvoj te za neke ljudsko društvene predjele i velike preobrazbe u načinu življenja, korištenju energenata, ekonomiji, proizvodnji.'

Kao aktivistica civilnog društva i stručnjakinja za krajobraznu arhitekturu, Butorac je radila na projektima terapeutske uloge prirode na čovjeka na čemu je uočila brojne poveznice između nas i pojedinih dijelova prirode. 'Svaki čovjek u sebi ima tzv. Ja Zemlja koje korespondira sa svjesnosti o planetu Zemlji kao kompleksnom živome organizmu. Planet Zemlja diše i ima put u svojoj evoluciji koja teče neovisno o čovjeku. Bit je da se kao ljudska vrsta pokušamo uskladiti s njome te da kontinuirano pronalazimo načine za to', poručuje ona.

Butorac smatra da je današnja odluka UN-a i deklaracija za koju se zalaže Morales, iako postavljena s vrlo visokim ciljevima, vrlo dobar smjerokaz za budućnost. 'Do sada je prikupljeno već dovoljno alata, prokušanih ekoloških tehnologija, te oglednih primjera održivog življenja da bi se njihovim razmjenama, iskustvima i znanjima, moglo ispreplesti funkcionalnu ekološku zajednicu planetarne razine kakvu se priziva i ovom deklaracijom', rekla je Butorac.