Znanost OSVAJAČI SVEMIRA

NASA-ini raketoplani idu u muzej

  • Autor: Hina
  • 13.4.2011 10:23:59
  • 13.4.2011 9:50:21

Američki raketoplani koji su odigrali ključnu ulogu u osvajanju svemira okončat će svoje dane u četiri američka muzeja, trideset godina nakon prvog leta u orbitu, objavila je NASA u utorak

Space shuttleovi su bili prvi svemirski brodovi dizajnirani za spuštanje na Zemlju kako bi se mogli ponovno koristiti, a sada će nakon tridesetogodišnjeg staža biti poslani u mirovinu.

Oni su prevozili posadu i koristan teški teret, što je omogućilo lansiranje prvog svemirskog teleskopa Hubble 1990. i izgradnju Međunarodne svemirske stanice (ISS) 1998. godine, danas gotovo dovršene.

Discovery, najstarija letjelica čije je zadnje lansiranje izvedeno u veljači, smjestit će se kao što se očekivalo u Nacionalni muzej zrakoplovstva i istraživanja svemira u Washingtonu, najavio je upravitelj NASA-e Charles Bolden, bivši astronaut i zapovjednik svemirskog broda.

Brod koji je najviše putovao u svemir smjestit će se u aneks muzeja Steven Udvar-Hazy Center, blizu međunarodne zračne luke Dulles u Virginiji u predgrađu Washingtona. Discovery će zauzeti mjesto broda Enterprise koji je ondje već izložen.

Enterprise, eksperimentalno vozilo koji nikada nije letjelo u orbiti nego jedino u atmosferi, izložit će se u muzeju Intrepid Sea, Air and Space u New Yorku.

Atlantis, zadnji brod koji će ove godine obaviti još jedan svemirski let, izložit će se u centru za posjetitelje Svemirskog centra Kennedy na Floridi, dok će se Endeavour, čiji se zadnji let prema Međunarodnoj svemirskoj stanici predviđa za kraj travnja, smjestiti u Kalifornijskom znanstvenom centru u Los Angelesu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još