BLJESAK NAD BLJESKOVIMA

Snimljena golema eksplozija u crnoj rupi

08.04.2011 u 11:55

Bionic
Reading

NASA-ine promatračnice Swift, Hubble i Chandra udružile su snage da bi istražile jednu od najmisterioznijih eksplozija koje su dosad snimljene u svemiru

Znanstvenike zbunjuje činjenica da su i više od tjedan dana nakon eksplozije s mjesta događaja nastavila stizati naizmjence slabija i jača zračenja visoke energije.

Astronomi ističu da nikada prije nisu vidjeli nešto toliko sjajno, trajno i promjenjivo. Eksplozije gama zraka obično su znak urušavanja masivnih zvijezda, međutim njihovi bljeskovi nikada ne traju dulje od nekoliko sati.

Iako istraživanje još nije potpuno dovršeno, stručnjaci kažu da je do eksplozije najvjerojatnije došlo kada se jedna zvijezda previše približila središnjoj crnoj rupi. Snažna gravitacija crne rupe ju je rastrgala, a plinovi zvijezde nakon toga su nastavili upadati u nju. Prema računalnom modelu, rupa koja se vrti stvorila je izboj zračenja uzduž osi rotacije. Kada je taj izboj usmjeren prema nama, instrumenti registriraju jak bljesak rendgenskih zraka.

Prvu u nizu eksplozija u zviježđu Zmaja Swiftov je teleskop otkrio 28. ožujka, a ona je kasnije katalogizirana kao bljesak gama zraka GRB 110328A. Fotografija koju je 4. travnja snimio Hubble pokazala je da se izvor eksplozije nalazi u samom središtu galaksije udaljene oko 3,8 milijardi svjetlosnih godina. Istoga dana rendgenska promatračnica Chandra snimila je misteriozan izvor ekspozicijom u trajanju od četiri sata. Fotografija, koja 10 puta preciznije određuje lokaciju nego što to može učiniti Swift, konačno je potvrdila da se tijelo nalazi u središtu galaksije.

'Znamo za tijela u našoj galaksiji koja stvaraju višestruke izboje, međutim oni su tisuće i milijune puta slabiji od ovih koje sada promatramo. Ovo je stvarno izuzetno', rekao je Andrew Fruchter iz instituta Space Telescope Science u Baltimoreu.

'Činjenica da se eksplozija dogodila u samom središtu galaksije govori nam da je najvjerojatnije povezana s golemom crnom rupom. To je rješenje ključnog pitanja ove misterije', objasnio je Neil Gehrels, voditelj Swiftova tima u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru u Greenbeltu.

U središtu većine galaksija u svemiru, pa tako i naše, nalaze se velike crne rupe čije su mase milijunima puta veće od Sunčeve. Snimljena eksplozija vjerojatno je nastala kada je zvijezdu progutala crna rupa nešto manja od naše koja je četiri milijuna puta masivnija od Sunca. Znanstvenici su već ranije snimili slične pojave, međutim GRB 110328A ne prestaje bljeskati. Samo od 3. travnja zabilježeno je čak pet bljeskova. Znanstvenici vjeruju da gama zrake stvaraju materijali koji propadaju u crnu rupu i postižu brzine blizu brzine svjetlosti u pravcu našeg pogleda.