SKINUTA SVEMIRSKA ZAVJESA

Otkrivena tajna misteriozne trake s ruba Sunčeva sustava

01.04.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Tim NASA-inih i ESA-inih znanstvenika uspio je odgonetnuti tajnu misteriozne energetske trake koju su instrumenti misije Interstelar Boundary Explorer (IBEX) snimili u heliosferi – golemom mjehuru što okružuje Sunčev sustav i štiti nas od opasnih kozmičkih zraka

Prema izviješću koje će biti predstavljeno u novom broju časopisa Astrophysical Journal otkriće je značajno promijenilo 40 godina teorijskog tumačenja heliosfere i pomoglo znanstvenicima da bolje razumiju slične strukture tzv. astrosfere koje okružuju druge zvijezde širom svemira.

Neobična traka zabilježena je ultraosjetljivim kamerama koje snimaju energetski neutralne atome (umjesto uobičajenih fotona) i stvaraju karte graničnog područja između našeg planetarnog sustava i ostatka galaksije.

Nathan Schwadron, profesor na University of New Hampshire kaže da je izoliranje trake s IBEX-ovih mapa bilo nalik na povlačenje zavjesa s prozora kojim je otkriven krajobraz ruba Sunčeva sustava.

David McComas iz Southwest Research Institutea kaže da su IBEX-ove karte pune važnih znanstvenih informacija koje će omogućiti bolje razumijevanje utjecaja galaktičkog medija na naše svemirsko okruženje. 'One predstavljaju prve snimke rubnih područja našeg solarnog sustava koja ograničavaju prodor štetnih kozmičkih zraka i drugih materijala iz dalekog svemira.'

Najmoćnije galaktičke kozmičke zrake prodiru čak i kroz snažno magnetsko polje Zemlje i udaraju u njezinu atmosferu.

Analiza informacija što ih je prikupio IBEX pokazala je da traka najvjerojatnije nastaje u interakciji lokalnog galaktičkog magnetskog polja s heliosferom. Ovu ideju potvrđuje i otkriće tzv. repa zračenja koji je očigledno okrenut u smjeru galaktičkog magnetskog polja.

'Ovo galaktičko magnetsko polje vjerojatno je bilo ključ koji je nedostajao u boljem razumijevanju zaštitnog djelovanja heliosfere', rekao je Schwadron.

Znanstvenici su na mapama otkrili i tzv. nos heliosfere. Taj dio pokazuje smjer kretanja solarnog sustava kroz lokalno područje galaksije. Schwadron ga uspoređuje s valom koji se stvara na pramcu broda koji otkriva kako kretanje našeg sustava kroz galaksiju sabija materijale galaktičkog medija oko heliosfere.

'Prije IBEX-a većina znanstvenika vjerovala je da globalne granice našeg sustava kontroliraju solarni vjetrovi i naše kretanje kroz galaksiju. No IBEX-ove mape su otkrile da u interakciji Sunčeva sustava s galaksijom važnu ulogu ima i galaktičko magnetsko polje', rekao je McComas.