Znanost NAJVEĆI U 20 GODINA

Večeras na nebu potražite Supermjesec

Mjesec će se u subotu, 19. ožujka, nalaziti najbliže Zemlji u posljednjih 19 godina, a istovremeno će biti pun. Bit će to odlična prilika za uživanje u mjesečini, ali i za amaterska promatranja Zemljina prirodnog satelita

Mjesec se oko Zemlje kreće na eliptičnoj putanji prosječnog polumjera od oko 378.200 kilometara. To okretanje traje mjesec dana, a za to vrijeme prolazi kroz dvije točke – najbližu ili perigej te najdalju, odnosno apogej. Kada je u perigeju, puni nam se Mjesec čini veći za oko 14 posto te sjajniji za oko 30 posto nego inače. Perigej se s punim Mjesecom poklopi otprilike jednom u dvije ili tri godine.

NASA
Kliknite za uvećanje
Mjesec bi trebao biti pun, odnosno u uštapu, u 19:11 h u subotu. Ako nebo nad Hrvatskom bude barem djelomično vedro, kao što najavljuju prognoze, prizor bi mogao biti spektakularan. Najbolje će biti promatrati ga blizu obzorja, nedugo nakon zalaska Sunca. Naime, Mjesec izgleda veći kada ga možemo usporediti s veličinom drveća ili kuća, nego kada se nalazi na otvorenom dijelu neba.

Internetom se nedavno proširila vijest da bi Supermjesec, kako su ga neki nazvali, na Zemlji mogao izazvati oluje i potrese. Iako se može činiti da prošlotjedna katastrofa u Japanu ide na ruku zlogukim navjestiteljima sudnjeg dana, znanstvenici ističu da povezanost Supermjeseca s katastrofama nije dokazana te da se one podjednako učestalo događaju i kada je Mjesec u apogeju ili bilo kojoj drugoj fazi. Naime, u perigeju se Mjesec približi Zemlji samo za nekoliko tisuća kilometara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još