PORUKA IZ BUDUĆNOSTI

LHC će postati prvi vremenski stroj?

17.03.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Ako je najnovija fizikalna teorija znanstvenika Toma Weilera i Chuija Mana Hoa točna, najveći akcelerator na svijetu, Veliki hadronski sudarač (LHC), mogao bi uskoro postati prvi stroj koji će natjerati materiju da otputuje u prošlost ili budućnost

'Naša je teorija možda malo nategnuta', priznao je Weiler, profesor fizike na sveučilištu Vanderbilt, međutim, 'ne protivi se ni zakonima fizike ni eksperimentalnim ograničenjima'.

Jedan od glavnih ciljeva LHC-a je otkriti postoji li tzv. Higgsov bozon, misteriozna elementarna čestica koja bi trebala objasniti zašto druge čestice poput protona, neutrona i elektrona imaju masu. No neki znanstvenici predviđaju da će sudarač, ako uspije stvoriti Higgsa, istovremeno kreirati i tzv. Higgsov singlet.

Prema Weilerovoj i Hoovoj teoriji, ti singleti trebali bi moći skočiti u dodatnu petu dimenziju gdje bi se mogli kretati unaprijed ili unazad u vremenu te se ponovno pojavljivati u budućnosti ili prošlosti.

'Jedna od privlačnih stvari u ovom pristupu putovanju kroz vrijeme je da izbjegava sve velike paradokse', rekao je Weiler. 'Budući da je putovanje kroz vrijeme ograničeno isključivo na ove posebne čestice, ne postoji mogućnost da čovjek otputuje u prošlost i ubije nekog od svojih roditelja prije nego što se sam rodio. Međutim, ako bi znanstvenici mogli kontrolirati stvaranje Higgsovih singleta, onda bi također mogli poslati poruke u budućnost ili prošlost.'

Ključni test nove teorije trebao bi biti trenutak u kojem će se u LHC-u u sudarima protona početi stvarati Higgsovi singleti i proizvodi njihova raspada. Ako se to dogodi, Weiler i Ho vjeruju da će oni nastati iz čestica koje su dodatnim dimenzijama otputovale u prošlost kako bi se pojavile prije nego što su nastale u sudarima (pogledajte ilustraciju desno).

Kliknite za uvećanje

Ova teorija temelji se na tzv. teoriji svega, odnosno M-teoriji. Naime, jedan dio fizičara razvio je teoriju svega do te mjere da podržava svojstva svih subatomskih čestica i sila, uključujući i gravitaciju, međutim, da bi funkcionirala potrebno je pretpostaviti postojanje 10 ili 11 dimenzija umjesto klasične četiri. Ovaj zahtjev rezultirao je pak idejom da je naš svemir četverodimenzionalna membrana koja pluta u višedimenzionalnom vremenu-prostoru.

Prema M-teoriji, osnovni građevni blokovi našeg svemira trajno su vezani membranom, tako da ne mogu putovati drugim dimenzijama. No kao i u svim pravilima i u ovom postoje iznimke. Tako neki znanstvenici smatraju da je gravitacija slabija od ostalih temeljnih sila prirode (kao što je elektromagnetizam) jer se proteže i drugim dimenzijama. Druga moguća iznimka je Higgsov singlet koji bimogao reagirati na gravitaciju, ali ne na ostale temeljne sile.