Znanost PROMINENCA MONSTRUM

NASA snimila zastrašujuću Sunčevu erupciju

  • Autor: NJD
  • 1.3.2011 11:36:04
  • 1.3.2011 9:49:11

NASA-ina promatračnica Solar Dynamics Observatory na Suncu je snimila golemu erupciju koju su znanstvenici prikladno nazvali prominenca monstrum

Eksplozija se dogodila 24. veljače, a u filmu je prikazana ubrzano - po jedna snimka napravljena je svake 24 sekunde - dok je u stvarnosti trajala 90 minuta. Luk prominence toliko je velik da bi ispod njega komotno stala cijela Zemlja.

To ipak nije najveća erupcija koja je zabilježena na Suncu. Osim toga, nasreću, nije bila okrenuta prema Zemlji, tako da nije mogla uzrokovati kvarove na satelitima, radijskoj komunikaciji ili sustavima opskrbe električnom energijom.

NASA je na Suncu 14. veljače zabilježila još jednu veliku eksploziju. Ona je udarila u Zemljinu magnetosferu, međutim sudar je prošao bez posljedica jer njezin magnetski polaritet nije bio suprotnog smjera od polariteta našeg planeta.

Naime, kada je smjer magnetskih silnica oluje suprotan onima na Zemlji dolazi do njihove interakcije i slabljenja magnetskog polja Zemlje. Iako je ta promjena relativno malena u odnosu na snagu Zemljinog polja, obično je vrlo nagla pa može izazvati štetnu indukciju struja u dalekovodima i transformatorima. Kada je smjer polja oluje jednak Zemljinom, ona ga samo malo pojača pa je jedini efekt pojava lijepih aurora.

Uživajte u prekrasnom prizoru snimljenom u super HD-u!

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još