NOVOZELANDSKA TRAGEDIJA

Nasukalo se i uginulo 107 crnih dupina

21.02.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Na zabačenoj plaži Novog Zelanda jučer se nasukala i uginula skupina od 107 crnih dupina. Stručnjaci su ih čak 48 bili prisiljeni uspavati

Dupine je kod novozelandskog Južnog otoka otkrila grupa planinara.

Kada su spasioci stigli na lice mjesta, bilo je prekasno - pola dupina je već uginulo, a ostali su se borili za život. Životinje su bile nasukane usred plaže, a plima je jenjavala pa su im šanse za preživljavanje, bez pomoći veće ekipe spasioca, bile iznimno male.

'Vrlo je teško odlučiti se za eutanaziju. O njoj razmišljamo samo ako nemamo druge mogućnosti nego životinjama ublažiti patnje', izjavio je Brent Beaven, voditelj tima Odjela za spašavanje.

Nasukavanje kitova i dupina česta je pojava u Novom Zelandu. Samo prošlog mjeseca uginula su 24 crna dupina koji su se nasukali na Sjevernom otoku. U prosincu 2009. više od 120 ih je izgubilo život na dvije odvojene plaže blizu Golden Baya na istočnoj obali Sjevernog otoka (pogledajte jedan od slučajeva nasukavanja dolje).

Nesreće se događaju uglavnom tijekom velikih seoba iz antarktičkih voda koje obično počinju u rujnu. Znanost do danas još nije uspjela objasniti ovu pojavu.

Crni dupini, poznati i kao Pilot Whales, pripadaju porodici dupina (Delphinidae). Postoje ih dvije vrste – dugih i kratkih peraja, koje je teško razlikovati, osobito u moru. Uglavnom su crne ili tamnosive boje. Odrasli mužjaci dosežu dužinu od oko šest metara i težinu od oko tri tone, dok su ženke nešto manje. Mužjaci žive oko 45 godina, a ženke i do 60. Prebivaju u skupinama od nekoliko desetaka članova, vrlo su aktivni i radoznali te se često bez straha približavaju brodovima i čamcima. Uglavnom se hrane lignjama, a nastanjuju brojna mora, među kojima i zapadne dijelove Mediterana. Povremeno dolaze i u Jadransko more.