PISMO POTPORE DR. BLAGUSU

Hrvatski znanstvenici ušutkavaju se prijetnjama!

18.02.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon što je tportal objavio tekst o kritikama što ih je fizičaru dr. sc. Saši Blagusu zbog njegovih medijskih istupa uputila ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak, te Blagusovim reakcijama na njih, u našu je redakciju stiglo pismo dr. sc. Dražena Vikića-Topića, državnog tajnika RH za znanost (od 2005. do 2010. za mandata ministra Dragana Promorca i dijelom Radovana Fuchsa), kojim daje podršku prozvanom kolegi

Podsjetimo, dr. Saša Blagus u medijima je upozorio da bi novi zakoni o znanosti, osobito oni njegovi dijelovi koji uvode reformu u način financiranja znanstvenih projekata radi boljeg prilagođavanja istraživačkog rada potrebama tržišta i gospodarstva, ako ne budu pažljivo formulirani, mogli djelovati kontraproduktivno na tzv. fundamentalna istraživanja koja često na prvi pogled ne donose izravan profit. Takvi bi zakoni, smatra Blagus, mogli dovesti do štetne komercijalizacije znanosti.

Hrvatski je fizičar također istaknuo da je utjecaj vlasti u izboru ravnatelja instituta prevelik da bi se poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnateljima da sudjeluju u povjerenstvima za doradu prijedloga novih zakona, koje je akademska zajednica u studenom oštro kritizirala, automatski mogao smatrati demokratskom procedurom.

Reagirajući na ove istupe, ravnateljica IRB-a ustvrdila je da prema kodeksu IRB-a njegovi zaposlenici ne bi smjeli govoriti o strateškim pitanjima instituta bez odobrenja njegova vodstva. Ako to čine trebali bi nastupati kao građani s imenom, prezimenom i adresom, ali ne i s afilijacijom Ruđera. Na konferenciji za novinare u IRB-u u ponedjeljak dr. Ramljak je odbacila napise prema kojima je dr. Blagusu zaprijetila otkazom, ali je istaknula da mu prema kodeksu instituta ima pravo uputiti službeno upozorenje, a nakon više takvih konačno dati i otkaz.

Neki su znanstvenici odbacili ovu tezu ističući da uvodi delikt mišljenja i korporacijsku poslušnost.

Dr. sc. Dražen Vikić Topić upozorio je u razgovoru za tportal da se sloboda mišljenja i govora hrvatskih građana ne bi smjela ograničavati ili gušiti nikakvim prijetnjama. Smatra da u Hrvatskoj još uvijek nije zaživjela prava demokracija niti civilizirani dijalog.

U svojem pismu podrške dr. Vikić Topić kaže da je kao građanin RH, znanstvenik i bivši državni tajnik za znanost, zapanjen načinom na koji se obuzdava sloboda mišljenja i slobodno iznošenje osobnih stavova na Institutu Ruđer Bošković.

Ističe da je na IRB-u oduvijek njegovana intelektualna klima, kritična i slobodna razmjena mišljenja i ideja te civilizirano komuniciranje. 'Ako smo svoja mišljenja i stavove mogli iznositi u vrijeme bivše Jugoslavije ne vidim razloga zašto to ne bismo mogli i danas u svojoj slobodnoj RH', pita dr. Vikić Topić.

'Dr. sc. Blagus svojim istupima nije odao nikakvu poslovnu tajnu IRB-a, osim što je spomenuo da mu je ravnateljica prijetila otkazom, a to sigurno nije poslovna tajna. Također, nije istupao u ime Instituta već u svoje osobno ime, sa svojim osobnim stavom i mišljenjem, a novinari su dodatno napisali da on radi na Ruđeru – pa nisu mogli reći da radi u Gradskoj plinari. Zaposlenici javnih instituta, ne samo znanstvenici, moraju iznositi svoja mišljenja i stavove u cilju poboljšanja stanja na institutima, ali i zbog boljitka cijelog sustava znanosti i visokog školstva u RH, boljeg i vidljivijeg rada na javnim znanstvenim institutima, fakultetima i sveučilištima, kao i zbog poboljšanja stanja u cijelom društvu', poručio je dr. Vikić Topić.

Pročitajte cijelo pismo klikom na ovaj link