3D FILM NAŠE ZVIJEZDE

Pogledajte prve stereo snimke Sunca

07.02.2011 u 09:16

Bionic
Reading

NASA je u nedjelju objavila prvi stereo videozapis Sunca koji su snimili njezini sateliti u sklopu misije Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO), trenutno raspoređeni na dvije suprotne strane naše matične zvijezde

Mogućnost takvog cjelovitog promatranja Sunca trebala bi omogućiti znanstvenicima bolje razumijevanje složenih solarnih vremenskih pojava te planiranje i razvoj budućih robotiziranih misija koje će putovati Sunčevim sustavom.

'Sunce je uistinu složeno tijelo koje utječe na mnoge aspekte našeg života', rekao je Richard Harrison, voditelj istraživanja na britanskim instrumentima misije. 'Kao što ne možete očekivati da razumijete funkcioniranje mozga na temelju istraživanja njegova malenog dijela, pravilno shvaćanje djelovanja naše zvijezde nije moguće bez globalnog proučavanja njezine prirode kao cjelovitog tijela', rekao je Harrison, koji također sudjeluje u istraživačkim projektima misije Solar Dynamics Observatory (SDO).

Znanstvenici posljednjih godina ulažu velike napore u kvalitetnija predviđanja silovitih erupcija na površini Sunca koje mogu oštetiti satelite te prekinuti komunikacije i opskrbu električnom energijom na Zemlji. S razvojem sofisticirane tehnologije naša civilizacija iz dana u dan postaje sve osjetljivija na zbivanja na Suncu, pa je razumijevanje i predviđanje solarnog vremena esencijalno za rješavanje problema koje ono može izazvati na Zemlji, u njezinoj orbiti te na međuplanetarnim putovanjima.

'Solarne misije kao što su STEREO i SDO ne daju nam samo nove informacije o formiranju zvijezda i evoluciji svemira, već su također ključne za razumijevanje procesa na Suncu koji utječu na Zemlju i život na njoj', objasnio je David Parker, direktor istraživanja Britanske svemirske agencije.

'Ove snimke pod kutom od 360 stupnjeva predstavljaju još jednu pobjedu misije STEREO koja nastavlja snimati dosad najbolje fotografije Sunca', rekao je Parker.

NASA je u listopadu 2006. godine lansirala dva gotovo identična satelita u sklopu misije STEREO. Na svojoj putanji oko Sunca satelit A leti ispred, a B iza Zemlje. A se kreće brže i bliže Suncu, a B sporije - na udaljenijoj orbiti. Za stvaranje 3D filmova neophodno je imati snimke iz dvije razdvojene kamere koje isto tijelo - poput očiju - gledaju iz različitih kutova.

SDO je pak prva promatračnica u sklopu NASA-inog programa Living with a Star, a lansirana je u veljači 2010. Jedinstvena orbita kojom se kreće omogućuje joj snimanje fotografija u visokoj rezoluciji svake tri četvrtine sekunde. U narednih pet godina trebala bi istraživati Sunčevu atmosferu i magnetsko polje te energije koje se oslobađaju u heliosferi u obliku solarnih vjetrova i visokoenergetskih čestica.