OPASNIJA OD POTRESA

Mega oluja prijeti Kaliforniji razaranjem

19.01.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Predostrožnosti radi, američki su znanstvenici predstavili hipotetski, ali realan scenarij u kojem bi Kaliforniju mogla zadesiti golema oluja koja bi preplavila njezine obale i uzrokovala štete veće od 400 milijardi dolara

U.S. Geological Survey (USGS) izviješće je predstavio na konferenciji ARkStorm u Sacramentu 13. i 14. siječnja. Na projektu je pune dvije godine radilo više od stotinu stručnjaka, a vladine agencije pozvale su dioničare i poslovne ljude da na temelju rezultata poduzmu odgovarajuće mjere.

'Scenarij je dobra slika onoga što bi se moglo dogoditi društvenim i gospodarskim sustavima Kalifornije', rekla je voditeljica projekta Lucy Jones.

'Mislimo da se takve stvari događaju jednom u 100 ili 200 godina što ih stavlja u istu kategoriju s velikim potresima u rasjedu San Andreas. ARkStorm zapravo predstavlja znanstveno uvjerljivu kombinaciju dviju povijesnih oluja iz siječnja 1969. i iz veljače 1986. Ovaj model nije neki ekstrem ekstrema', rekla je Jonas.

Znanstvenica ističe da bi najveće štete u olujnom scenariju mogle izazvati poplave koje bi potopile oko 25 posto kuća u Kaliforniji.

'Sada je vrijeme da nešto poduzmemo prije nego što se razaranja dogode', rekla je Marcia McNutt, direktorica USGS-a. 'Ovo je primjer koji pokazuje kako znanost može pomoći u izgradnji sigurnijih zajednica.'

Model predviđa da bi oluja mogla izazvati evakuaciju oko milijun i pol ljudi, preopteretiti sustave zaštite od poplave te prouzročiti štete zbog prekida poslovnih aktivnosti od oko 325 milijardi dolara koje bi trebalo pridodati štetama na nekretninama.