HLADNO I DO KRAJA MJESECA

Od četvrtka stiže prava zima sa snijegom

18.01.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon niza natprosječno toplih, gotovo proljetnih dana, od četvrtka će nam se u cijelu Hrvatsku vratiti zimski ugođaj s niskim temperaturama, susnježicom i snijegom

U srijedu će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti većinom oblačno. U noći i prijepodne ponegdje će biti sumaglice i magle. Prijepodne i sredinom dana ponegdje su moguća sunčana razdoblja. Poslijepodne, a osobito navečer u središnjim predjelima očekuje se kiša, koja će se u noći na četvrtak proširiti i na veći dio kopnene Hrvatske. Tijekom noći na četvrtak kiša će prijeći u susnježicu i snijeg u gorju te ponegdje u središnjim predjelima. Jutarnja temperatura kretat će se od -3 do 2°C, a najviša dnevna od 4 do 9°C.

Na Jadranu će u srijedu ujutro biti djelomično sunčano, ponegdje uz sumaglicu i maglu. Popodne će biti sve više oblaka, mjestimično uz mogućnost za malo kiše. Navečer će kiša na sjevernom Jadranu ojačati. Jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -2 do 3°C, a uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature bit će između 9 i 15°C.

U četvrtak će na kopnu biti oblačno, povremeno s oborinama. U gorskim i središnjim predjelima uglavnom će padati snijeg, dok će u istočnim predjelima u prvom dijelu dana biti uglavnom kiše, a zatim u drugom dijelu dana susnježice i snijega. Temperatura zraka uglavnom će se kretati od -2 do 2°C, u istočnim predjelima do 4°C.

Na Jadranu će u četvrtak biti oblačno, povremeno uz kišu. Na sjevernom Jadranu iznad 500 m kiša će prijeći u snijeg, a malo snijega može biti i u nižim predjelima zaleđa Istre. Na sjevernom Jadranu bit će umjerene do jake bure, a podno Velebita i olujne. Sredinom dana na sjevernom Jadranu temperature će biti od 1 do 7°C, a u Dalmaciji do 13°C na jugu.

U dane vikenda nastavit će se pravo zimsko vrijeme. Moguć je utjecaj nove sredozemne ciklone koja bi u Hrvatsku donijela i nove oborine – u unutrašnjosti snijeg, a na Jadranu većinom kišu. Najviše snijega moglo bi pasti u Lici i Slavoniji, a najmanje oborina očekuje se na sjevernom Jadranu. Temperatura zraka bit će u padu, pa bi čak i dnevne vrijednosti u unutrašnjosti mogle ostati ispod nule.

Vikend bi na Jadranu mogla obilježiti bura koja će dodatno pojačavati osjećaj hladnoće, upozorio je Kristijan Božarov, iz udruge Crometeo.

Hladno i dalje

Početkom sljedećeg radnog tjedna najvjerojatnije će doći do stabilizacije vremenskih prilika uz više suhog i sunčanog vremena. No temperature će ostati zimske pa nas ne bi trebalo čuditi ako ponegdje u unutrašnjosti padnu i ispod -10°C.

Čini se da bi se zimske hladnoće mogle zadržati sve do kraja mjeseca.

Jedna zanimljivost

U narodu je poznata izreka 'Sveti Ante bijele brade', što znači da ovi dani zime obično donose hladnoću te mraz ili snijeg.