MALI TIRANIN

Otkriven rani predak opakih dinosaurusa

17.01.2011 u 10:01

Bionic
Reading

U Argentini su pronađeni ostaci opasnog dinosaurusa veličine psa koji je živio prije 230 milijuna godina, u razdoblju koje je prethodilo njihovoj svjetskoj dominaciji

Novootkriveni Edromaeus (trkač zore) s kraja trijasa bio je dvonožni trkač dug oko 1,2 metra, a težio je između četiri i šest kilograma.

Stručnjaci su u Mjesečevoj dolini na sjeveru Argentine još 1996. godine pronašli gotovo potpuno očuvan kostur tog stvorenja koje je vjerojatno predak Tyrannosaurusa rexa, međutim trebalo im je dosta vremena da rekonstruiraju ostatke. Naime, mnogi dijelovi bili su okovani željeznim mineralima pa je njihovo čišćenje zahtijevalo mukotrpan rad pod mikroskopima.

Rekonstruirani fosil jedan je od najstarijih ostataka dinosaurusa koji su ikada pronađeni. 'Vrlo je blizak samom korijenu stabla dinosaurusa', rekao je voditelj istraživanja Paul Sereno, profesor na Sveučilištu u Chicagu. 'Iz udova smo zaključili da je bio vrlo agilan – imao je 'ruke' za hvatanje naoružane snažnim pandžama. Prednje noge, a osobito dugi zakrivljeni zubi pokazuju da je bio lovac, mesožder vrlo blizak prvim mesožderima u porodici teropoda koji su se kasnije razvili u goleme oblike poput T. rexa.

Rasvijetljena tajna

Edromaeus je također bacio novo svjetlo na ranije otkriće istog tima koji je pronašao i dvonožnog gmaza slična izgleda - Eoraptora

Naime, zubato stvorenje Eoraptor dosad se smatralo najranijim članom skupine predatora, međutim novi nalazi, uključujući i neke njegove nedavno otkrivene kosti, pokazuju da je zapravo bio srodnik stvorenja iz kojih su se razvili neki od najvećih biljojeda.

'Ova dva dinosaurusa zapravo predstavljaju dvije potpuno različite porodice', rekao je prof. Sereno. 'Gledamo u vrijeme samo nekoliko godina od zore dinosaurusa i u predstavnike dvaju vrlo različitih nasljeđa koji su u tom trenutku još bili vrlo slični.'

Tim smatra da su se ovi dinosaurusi, koji u svoje vrijeme nisu bili dominantni, kasnije razvili u golema čudovišta zahvaljujući nekim katakalizmama.

'U to su vrijeme postojali neki veliki gmazovi nalik na sisavce koji su vjerojatno bili najveći biljojedi i četveronožni predatori srodni krokodilima koji su Edromaeusa mogli progutati u jednom zalogaju. Edromaeusu je trebala neka prilika, neka promjena kako bi se uzdigao, a to je vjerojatno bilo izumiranje tada postojećih životinja.'

Stručnjaci vjeruju da su ova dva primjerka rani predstavnici dvije glavne grane dinosaurusa - teropoda i sauropoda. Istraživanje je predstavljeno u novom broju  časopisa Science.