TOP ZA OSLJEPLJIVANJE

Pomorci će se protiv pirata boriti laserima

11.01.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Britanska kompanija BAE Systems ovih je dana predstavila novi laser koji može privremeno oslijepiti moguće napadače

Sustav je jeftin i može se postaviti na brodove. Na udaljenostima između 1,2 i 1,5 kilometara laserska zraka djeluje kao upozorenje piratima da su otkriveni, objasnio je Brian Hore iz BAE.

'Danas su pirati često oportunisti. Ako znaju da su zamijećeni, uglavnom odustaju i traže neku drugu metu.'

Na manjim udaljenostima zelena laserska zraka zasljepljuje i otežava korištenje oružja. Zelene lasere koji djeluju na vid već je koristila američka vojska u Iraku.

Hore kaže da je izazov bio konstruirati sustav koji je učinkovit i djeluje na velike udaljenosti, a da istovremeno ne izaziva trajna oštećenja. Naime, prema protokolu Ujedinjenih naroda oružje koje izaziva trajno sljepilo je zabranjeno.

BAE je proveo niz optičkih testova koji su potvrdili da laseri djeluju unutar sigurnosnih granica, međutim prije nego što uđu u komercijalnu uporabu trebat će provesti i eksperimente na ljudima.

Intenzitet zraka laserskog topa morat će se automatski podešavati prema udaljenosti cilja i atmosferskim uvjetima.

Greška u napadu

Prema službenim informacijama, samo u prošloj godini pirati su širom svijeta napali 430 puta, što je značajan porast u odnosu na 2009. kada je zabilježeno 406 napada. Otmice brodova i osoblja postale su unosan biznis, osobito u siromašnim dijelovima svijeta sa slabim vlastima poput Somalije. Broj piratskih aktivnosti u toj zemlji naglo se počeo povećavati početkom druge faze građanskog rata. Mnoge međunarodne organizacije i brodari ističu da piratstvo povećava troškove morskog prijevoza. Oko 90 posto dostave organizacije World Food Preogramme odvija se brodovima, pa im je u opasnim vodama potrebna vojna pratnja.

Prema nekim izvješćima, piratstvo u Somaliji potaknuli su ilegalno ribarenje i otrovni otpadi koji su u obližnjim vodama značajno smanjili populacije riba i onemogućili ribare da svojom profesijom zarađuju za život.

U napadima pirata proteklih je godina oteto i nekoliko hrvatskih pomoraca.

 

Mjesta napada pirata