HRVATSKA SE TOPI

Još ništa od povratka prave zime

07.01.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Neuobičajeno visoke siječanjske temperature tijekom narednog će tjedna malo pasti, međutim, povratak na pravu zimu još se ne vidi, kažu prognostičari

Za vikend će u kontinentalnom dijelu Hrvatske vrijeme biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i uglavnom suho, tek ponegdje uz mogućnost koje kapi kiše. Oblačnije uz povremenu mogućnost slabe kiše bit će u Lici i osobito Gorskom kotaru. Jutarnje temperature uglavnom će se kretati između 3 i 8° C, a najviše dnevne od 9 do 14° C.

Na Jadranu će u subotu biti umjereno do znatno oblačno. U nekim predjelima će se zadržati suho, a mogućnost kiše je najveća na širem riječkom području. Puhat će umjereno do jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 4 do 8° C, a uz obalu i na otocima od 8 do 13° C. Najviše dnevne temperature bit će većinom od 10 do 15° C.

Tijekom nedjelje na Jadranu će biti umjereno do znatno oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Malo kiše past će uglavnom na širem riječkom području. Puhat će umjereno, ponegdje na moru jako jugo. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 16° C, ponegdje u zaobalju malo svježije.

 

Malo hladnije, ali ne zimski


Početkom sljedećeg tjedna očekuje nas sve izraženiji utjecaj ciklone koja će nam donijeti i povremene oborine. U većem dijelu Hrvatske padat će kiša, a uz postupni pad temperature u utorak u gorju i nekim nizinskim područjima moglo bi biti susnježice i snijega. Temperatura zraka u utorak će biti primjerenija dobu godine. U unutrašnjosti će se kretati od nula do pet, a na Jadranu između 7 i 13° C.

Od sredine tjedna izgledna je stabilizacija uz više suhoga vremena, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Jedna zanimljivost

Jedna pučka izreka kaže: 'Ako siječanj nije u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu.' Drugim riječima bolje je da u siječnju bude hladno, jer hladnoće uništavaju štetočine. Topla zima također može donijeti zakašnjele mrazove koji uništavaju preuranjeni cvat voćaka.

U Zagrebu je jutros izmjerena temperatura za 12 stupnjeva viša od jučerašnje, a snježni pokrivač u cijeloj je Hrvatskoj vrlo skroman – naime, u Gospiću ga ima tek centimetar, na Sljemenu tri, a na Zavižanu 20 centimetara.