Znanost UBOJITA KACIGA

Britanski piloti protivnike ruše pogledom

  • Autor: NJD
  • 4.1.2011 11:10:21
  • 4.1.2011 10:16:24

Kompanija BAE Systems konstruirala je za britansko vojno zrakoplovstvo (RAF) pilotsku kacigu koja bi trebala promijeniti način ratovanja u zraku

Sofisticirana kaciga nazvana je Striker Display Helmet, a opremljena je optičkim sustavom za navođenje koji pilotu omogućuje upravljanje letom projektila.

Kada se meta pojavi u vidnom polju, pilot glasom izdaje zapovjed za ispaljivanje i potom pogledom usmjerava projektil dok god se cilj nalazi u njegovu vidokrugu. Za napad nije bitno nalazi se protivnik iznad, ispod, lijevo ili desno.

'Dosad je bilo neophodno prići letjelici sa stražnje strane kako bi se naciljala. Uz ovu opremu projektilom upravljam jednostavnim okretanjem glave. To će promijeniti dvoboje zrakoplova', rekao je pilot Mark Bowman koji je testirao kacigu.

 

Tehnologija za ciljanje pogledom razvija se već nekoliko godina. Tako su, primjerice, američki helikopteri Apache već duže vrijeme opremljeni kacigama koje upravljaju strojnicama.


BAE
Kaciga Striker

Međutim, Striker je novi korak u evoluciji koncepta jer se može koristiti pri nadzvučnim brzinama. Cijena? Prava sitnica – 250.000 funti.

Iako je sustav konstruiran za Eurofighter Typhoon, jedan od najnaprednijih borbenih zrakoplova na svijetu, moguće ga je ugraditi i u druge letjelice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još